fbpx

VES: Hoe komen we uit de crisis zonder minister van Financiën?

GFC NIEUWSREDACTIE- De Vereniging van Economisten in Suriname (VES) bedankt de ex-minister van Financiën, ARmand Achaibersing, voor de getoonde moed en vaderlandsliefde om het financieel-economische wanbeleid van zijn voorganger, welke onze samenleving in een diepe economische crisis heeft gedompeld, te willen keren.

Dat vele van zijn goede voornemens niet gerealiseerd zijn, kan hem volgens de VES niet altijd in de schoenen worden geschoven.

Feit is dat de ex-minister al ruim 3 maanden geleden zijn aftreden had aangekondigd. Het is daarom onbegrijpelijk en onverantwoordelijk van de regering dat ze nog steeds geen enkele capabele Surinamer, nog uit hun midden nog daarbuiten, bereid heeft gevonden om het roer over te nemen.

Dit is volgens de VES des te ernstiger als je midden in de uitvoering van een Herstelplan 2020-2022 en een IMF 2022-2024 programma zit. Daarvoor is er bij uitstek een meer dan full-time capabele minister voor nodig.

Als doekje voor het bloeden, benoemd de regering niet 1 maar zelfs 2 ad interim-ministers. Dit is een unicum. De voorlopige minister van Financiën is voor nu de minister van Buitenlandse zaken, Internationale Business en Internationale Samenwerking, Financiën en Planning (BIBISFINPLAN), naast al de talrijke andere functies of posities die hij heeft en steeds meer krijgt ter opvanging van leemtes bij andere ministeries.

BEKIJK OOK
Subsidie brandstof ruim 400 miljoen SRD per maand

“U hoeft geen econoom te zijn om te begrijpen dat dit zo niet werkt en ook niet zal werken in de toekomst. We komen niet aan de deskundigheid van onze bewindslieden, maar geen van ze hebben de kwalificatie van superman. Als ze de afgelopen 26 maanden nog geen zichtbare en meetbare prestaties op hun eigen ministerie hebben laten zien, hoe kan de Regering ons en daarmee de gehele bevolking overtuigen dat ze serieus bezig is met het herstel van de economie,” aldus de VES.