Vertrek president Santokhi naar Saoedi-Arabië zaait onrust en onbegrip in Suriname

protestactie kabinet

Het vertrek van president Chandrikapersad Santokhi naar Saoedi-Arabië, te midden van groeiende ontevredenheid en protesten in Suriname, heeft geleid tot scherpe kritiek van vakbonden en de bevolking.

De aankondiging van zijn reis kwam onverwachts, wat leidde tot speculaties en onrust, vooral omdat er reeds maandag geruchten circuleerden over zijn vertrek.

De protesten in Suriname worden aangewakkerd door de recente verhoging van de BTW, wat resulteerde in ontevredenheid en onzekerheid onder de bevolking. In dit klimaat van onrust vertrok de president naar het buitenland, wat tot felle reacties leidde van diverse sectoren, waaronder vakbonden en leerkrachten.

Bij de vakbonden heerst onbegrip en teleurstelling over het vertrek van President Santokhi. Een lid van een vakbond vraagt zich af hoe de “vader van het land” het land in chaos kan achterlaten. Er wordt gesteld dat de president geen gevoel heeft voor de bevolking en de samenleving.

Toen de tweede motie van de vakbonden werd ingediend bij het kabinet van de president, waren de reacties scherp. Opmerkingen als “Hij moet zich schamen om ons zo te laten, terwijl zaken niet goed zijn geregeld” weerspiegelen de heersende gevoelens van ongenoegen en teleurstelling.

Politiebondswoordvoerder Revelino Eijk benadrukte het belang van de ingediende motie, ondanks het vertrek van de president. Hij benadrukt dat zaken doorgaan en er altijd een vervanger moet zijn, maar erkent de teleurstelling in de situatie.

Ook onder leerkrachten heerst ontevredenheid over het vertrek van de president. De vraag wordt gesteld of zij niet belangrijk genoeg zijn om de aandacht van het staatshoofd te verdienen. De opmerking “Wanneer de verkiezingen komen dan zullen we weer belangrijk zijn” reflecteert de perceptie dat de belangen van de bevolking selectief worden behandeld, afhankelijk van politieke agenda’s.