Versterking Justitiële samenwerking noodzaak voor Suriname en Frans-Guyana

GFC NIEUWSREDACTIE- Suriname en Frans-Guyana zien de noodzaak om de samenwerking op justitieel gebied te versterken.

Dit gebeurde tijdens een overleg tussen de autoriteiten van beide landen van 6 tot 8 mei in Frans-Guyana.

Dit bezoek is op basis van een overeenkomst inzake wederzijdse rechtshulp in strafzaken die op 15 maart 2021 door vertegenwoordigers van de regeringen van Suriname en Frans- Guyana zijn ondertekend.

De Surinaamse delegatie bestond naast minister Kenneth Amoksi van Justitie en Politie, korpschef van het Korps Politie Suriname, Roberto Prade, een vertegenwoordiger van het Hof van Justitie, Anand Charan, en een vertegenwoordiger van het Openbaar Ministerie, Shanta Mahadew.

BEKIJK OOK MEER GFC NIEUWS: Experts adviseren mensen in India om preventief Ivermectine te slikken in strijd tegen het virus

Verder waren afgereisd met de delegatie de Franse ambassadeur Antoine Joly, vertegenwoordigers van het Franse Hof van Justitie, de politie en het hoofd van de gendarmerie Stéphane Bras en Yves Retho, de Franse politie attaché in Suriname.

Op de residentie van de gouverneur in Cayenne werd er van gedachte gewisseld over verschillende onderwerpen aangaande de relatie tussen de twee buurlanden op het gebied van Justitie en Politie.

Er is gekeken naar de toepassing van de overeenkomst in de praktijk, vooruitlopend op de ratificatie van een verdrag.

Daarbij werden er door de Franse zijde concrete vragen gesteld over de toepassing van de overeenkomst in de praktijk alsmede de wettelijke bepalingen in Suriname betreffende verkoop van grote hoeveelheden goederen aan illegale gouddelvers, wetgeving op het stuk van mensenhandel en de samenwerking op justitieel gebied betreffende de bestrijding van de georganiseerde misdaad.

Eveneens werd er gesproken over de uitwisseling van informatie omtrent criminelen en de vergelijking van DNA-materiaal.

Wat veel aan de orde is gekomen, is de verdieping van de samenwerking op justitieel gebied en het uitvoeren van uitwisselingsprojecten met de politie.

Beide partijen hebben aangegeven de noodzaak in te zien om de samenwerking op justitieel gebied te versterken.

BEKIJK OOK MEER GFC NIEUWS: Man die wil stoppen met roken sluit hoofd op in kooi

Er zal onder meer gekeken worden naar mogelijkheden om elkaar te ondersteunen bij de vervolging in strafzaken of de ten uitvoerlegging van opgelegde straffen als ook het delen van informatie met elkaar.

De Surinaamse delegatie kreeg rondleidingen bij de immigratiepost, waar illegalen voor een korte tijd worden ondergebracht.

Er zijn ook presentaties over de samenwerking tussen de Gendarmerie en de Braziliaanse politie verzorgd.

Daarna werd er een bezoek gebracht aan de Braziliaanse post over de brug bij de Oyapock rivier en ook aan de Gendarmerie alwaar er een PowerPoint presentatie gehouden is over hun uitrusting inclusief de voertuigen en hun wapens.

De delegatie was in de gelegenheid gesteld om een live demonstratie van een gesimuleerde bevrijdingsoperatie, waarbij een helikopter speciale eenheden, een politiehond en zelfs drones werden ingezet.

BEKIJK OOK MEER GFC NIEUWS: Misbruikverdachte trouwt met slachtoffer in bijzijn politie

Ter afsluiting bracht de delegatie een bezoek aan de gouverneur waar er met verschillende gerechtelijke autoriteiten, zoals de Frans-Guyanese Procureur-Generaal gesproken is over de uitdagingen van beide landen op gerechtelijk gebied en de mogelijke manieren van samenwerking.

Er is daarbij ook aandacht besteed aan de op 15 maart in Parijs getekende overeenkomst tussen Suriname en Frankrijk over de wederzijdse rechtshulp in strafzaken en hoe verdere invulling hieraan te geven.

Ondanks deze overeenkomst nog niet bekrachtigd is door Suriname zullen beide landen alvast kijken naar welke kwesties nu al aangepakt kunnen worden.

De Franse zaakgelastigde in Brazilië heeft ook digitaal deelgenomen aan deze meeting. Zodra het mogelijk is, zal hij naar Suriname afreizen om voorgenomen projecten uit te werken.

Tot slot heeft de Surinaamse delegatie ook een uitnodiging gedaan aan de Franse collega’s om een tegen bezoek te brengen aan ons land.

Overige berichten