fbpx

Veiligheidsmaatregelen voor orde en rust: wij maken geen grappen, zegt Veiligheidsadviseur Tjin Liep Shie

GFC NIEUWSREDACTIE- “We maken geen grappen. De situatie is heel ernstig. Mensen moeten hiermee ophouden. We willen niet de richting van Haïti en andere landen opgaan, waar de autoriteiten de controle zijn kwijtgeraakt.”

Aan het woord is veiligheidsadviseur van de Surinaamse president, Humphrey Tjin Liep Shie. Hij haalde zaterdag aan dat de veiligheidsdiensten geen andere keus hebben dan hard op te treden als dat nodig is. “We kunnen niet toestaan dat we verder afglijden.”

Er zijn maatregelen genomen voor de orde en rust in het land. President Chandrikapersad Santokhi heeft zaterdag een overleg gehad met de vicepresident, de ministers van defensie en van Justitie en Politie, Volksgezondheid, en deskundigen van het Korps Politie Suriname en het Nationaal Leger.

Als resultaat van het overleg heeft de president aangegeven dat de markten vanaf 19 februari 2023 weer opengesteld kunnen worden. In de verre districten gelden er geen beperkingen maar ten aanzien van Paramaribo en Wanica wordt geadviseerd om voorzichtigheid te betrachten en de markten en de winkels waar er dreigingen zijn gesloten te houden.

De regering zal geen enkel middel onbeproefd laten om te zorgen voor de veiligheid in de samenleving. Er zijn honderden uren aan beeldmateriaal verzameld van mensen die zich schuldig hebben gemaakt aan plunderingen, brandstichtingen.

Op dit moment zijn er reeds 119 verdachten aangehouden. Het gaat om zeer ernstige strafbare feiten waarop jarenlange gevangenisstraffen staan.

Er zijn mensen die oproepen tot gewelddadige acties. Aangezien dit schade toebrengt aan onze natie wordt gevraagd zich niet te laten meeslepen. Ouders worden aangeraden hun kinderen niet op straat te sturen om deel te nemen aan dergelijke gewelddadige uitingen. Voor vreedzame uitingen zal men alle ruimte krijgen om dat te doen, in alle voorzichtigheid.

De eenheden van de politie en het Nationaal leger zullen samen 24 uur werken aan de orde en rust. Alle eenheden zijn op straat om te zorgen dat de rust bewaard blijft en bij eventuele calamiteiten zal ook serieus wordt opgetreden door de veiligheidsdiensten.