Veel Surinamers kampen met uitdagingen in begrijpend lezen, zegt criticus

man lezen

GFC LIFESTYLEREDACTIE- De Surinaamse analist en criticus, Pinas, heeft onlangs zijn bezorgdheid geuit over de uitdagingen waarmee veel inwoners van Suriname geconfronteerd worden op het gebied van begrijpend lezen.

In een korte mail aan GFC Lifestyle benadrukte hij dat veel van zijn landgenoten moeite hebben om de inhoud van geschreven berichten juist te interpreteren, vooral op sociale media.

Uit zijn observaties blijkt dat de reacties op veel sociale media posts aantonen dat de inhoud vaak totaal niet wordt begrepen. Veel reacties trekken verkeerde conclusies of interpreteren het bericht totaal verkeerd.

Opmerkelijk is dat het vooral volwassenen betreft van wie men zou verwachten dat zij de inhoud wel zouden begrijpen. “Ze kunnen daadwerkelijk niet volgen wat er geschreven staat,” zegt Pinas.

De criticus suggereert dat de digitale revolutie wellicht een rol speelt in dit groeiende probleem. Met de opkomst van smartphones en sociale media is de aandachtsspanne van veel mensen verminderd.

OOK INTERESSANT
Eigen huis bezitten blijkt een illusie voor groot deel jonge Surinamers

“In plaats van hun vrije tijd te gebruiken om boeken te lezen en hun leesvaardigheid te verbeteren, spenderen velen uren aan het kijken naar onzinnige filmpjes op hun telefoon,” stelt Pinas.

Foto ter illustratie.