Veel medicijnen bevatten kankerverwekkende stoffen, blijkt uit nieuwe studie

GFC GEZONDHEIDSREDACTIE– Het gebruik van generieke medicijnen geeft meer risico op inname van contaminanten. Deze kunnen schade aan het DNA veroorzaken en zelfs het risico op kanker verhogen.

Generieke medicijnen worden in landen als China en India tegen veel lagere kosten geproduceerd en in grotere hoeveelheden gebruikt.

De originele merkversies hebben daarentegen een hogere kwaliteitscontrole en zijn daardoor ook duurder om te produceren. Bovendien worden er bij medicijnproductie van merkversies betere kwaliteit stoffen gebruikt.

Dat is de uitkomst van een nieuwe UBC-studie.

Deze veel goedkopere medicijnen worden vaak gebruikt om aandoeningen als hartaandoeningen, brandend maagzuur en diabetes te behandelen.

BEKIJK MEER GFC NIEUWS: KLIK HIER

Volgens onderzoekers verbonden aan de faculteit Farmaceutische Wetenschappen van UBC moeten medicijngebruikers vooral rekening houden met de mogelijkheid dat de verontreinigende stof N-nitrosamine in hun geneesmiddelen aanwezig kunnen zijn.

Dit type toxine heeft sinds jaren geleid tot meerdere terugroepacties. Volgens de onderzoekers worden nitrosaminen nu in veel verschillende soorten generieke medicijnen aangetroffen.

Overige berichten