Vakgroep Kindergeneeskunde slaat alarm: zorg voor vroeggeboren baby’s niet meer gegarandeerd

GFC NIEUWSREDACTIE- De Vakgroep Kindergeneeskunde slaat alarm, omdat de zorg voor vroeggeboren baby’s niet meer is gegarandeerd.

“Wij zijn teneinde raad en wensen daarom de Surinaamse gemeenschap te informeren dat de zorg van onze allerkleinsten niet meer gegarandeerd is. Wij hopen dat er nu eindelijk oor is voor onze noodkreet”.

De Vakgroep laat opteken dat de continuering van de zorg al enige maanden ernstig in gevaar is door het tekort aan voldoende gespecialiseerd verpleegkundig personeel en aan essentiële medicijnen, middelen en apparatuur.

Hieronder de verklaring van de Vakgroep:

“In de afgelopen jaren is de kindergeneeskundige zorg in Suriname, mede door het oprichten van een Neonatale Intensive Care Unit (NICU) level III en Pediatric Intensive Care Unit (PICU) in het Academisch Ziekenhuis Paramaribo en NICU level II / High Care (HC) in de perifere ziekenhuizen (Diakonessenhuis en Sint Vincentius Ziekenhuis), kwalitatief enorm verbeterd.

BEKIJK OOK MEER GFC NIEUWS: Echtgenote en minnares ontvangen beide levensverzekeringsuitkering van man die overleed na aanrijding

Wij zijn in staat geweest hoogwaardige IC zorg te bieden volgens internationale standaarden aan de meest kwetsbare groep binnen onze samenleving.

Echter is de continuering van deze zorg nu al enige maanden ernstig in gevaar door het tekort aan voldoende gespecialiseerd verpleegkundig personeel en het tekort aan essentiële medicijnen, middelen en apparatuur.

Het desastreuze gevolg hiervan is dat:

1. de NICU level III in het Academisch Pediatrisch Centrum Suriname (APCS) genoodzaakt is om NICU bedden te sluiten.

Dit heeft als gevolg dat te vroeg geboren baby’s, vooral die geboren bij een zwangerschapsduur tussen 27 en 30 weken, en hele zieke voldragen pasgeborenen in Suriname thans komen te overlijden.

Dit is voor de ouders hartverscheurend en voor ons als kinderartsen zeer deprimerend en een onacceptabel dieptepunt!

2. de overige 2 ziekenhuizen eveneens genoodzaakt zijn om hun IC level II c.q.HC bedden te sluiten.

Dit heeft als gevolg dat momenteel hoogwaardige zorg voor het zieke kind, met name de zieke pasgeborene, ondanks heel wat improvisatie onzerzijds, haast onmogelijk is geworden.

Als kinderartsen van Suriname hebben wij de verantwoordelijkheid om kwalitatief de beste zorg te leveren aan onze patiënten, echter zijn wij nu daartoe niet meer in staat.

Wij zijn teneinde raad en wensen daarom de Surinaamse gemeenschap te informeren dat de zorg van onze allerkleinsten niet meer gegarandeerd is. Wij hopen dat er nu eindelijk oor is voor onze noodkreet.”

BEKIJK OOK MEER GFC NIEUWS: Vrouw zegt huwelijk op trouwdag af omdat bruidegom ‘tafel van 2’ niet kent

Minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid zegt stomverbaasd te zijn om te vernemen dat te vroeg geboren baby’s en hele zieke voldragen pasgeborenen komen te overlijden, omdat ziekenhuizen niet meer in staat zijn om de zorg voor deze groep te garanderen.

De minister heeft meteen contact opgenomen met de algemeen directeur van het AZP om opheldering te vragen over eventuele sterfgevallen op de intensieve kinderzorg.

Ook directeur Claudia Redan heeft de minister meegedeeld dat zij geen rapportage heeft gehad van kinderen die zijn overleden op de afdeling Intensieve Kinderzorg.

De minister zegt dat hij de noodkreet ter harte neemt en spoedoverleg zal voeren met de groep om zo de kinderzorg te garanderen.

Overige berichten