fbpx

Meer dan US$100 miljoen uit Dubai voor bouw oliehaven

GFC NIEUWSREDACTIE- Logistiek concern DP World uit Dubai wil meer dan US$ 100 miljoen investeren in een nieuwe oliehaven in Suriname.

Het bedrijf wil zo actief betrokken zijn bij de olie- en gasontwikkelingen in het kustgebied van het Zuid-Amerikaanse land en buurland Guyana.

Het project komt te staan in Suzannasdaal te Commewijne. Dat zei Remy Vijzelman, president commissaris van DP World Paramaribo in het ABC radioprogramma Welingelichte Kringen.

Het terrein ligt ongeveer tweehonderd kilometer van de plek waar tot nu toe zes olievondsten zijn gedaan.

Voor de aanleg wordt samengewerkt met lokale bedrijven. De planning is om begin volgend jaar met de bouw te beginnen.

De aan te leggen haven zal in eerste instantie vijftig hectare groot worden. Eventuele uitbreiding is volop mogelijk, de totale oppervlakte van de oude plantage Suzannasdaal waar de haven gebouwd wordt, is 330 hectare.

BEKIJK OOK
Koersbeheersingsmaatregelen worden te traag uitgevoerd

Hoewel de eerste olie waarschijnlijk pas in 2025 boven water zal komen, is de verwachting dat de Surinaamse economie hier de komende jaren al van kan profiteren. Door de vondsten ontstaat er nieuwe werkgelegenheid die uiteindelijk alle Surinamers ten goede kan komen, heeft Staatsolie eerder gezegd.

In mei dit jaar werd bekend dat olie- en gasconcern Shell volgend jaar ook op zoek wil gaan naar olie voor de kust van Suriname. Het Brits-Nederlandse bedrijf heeft zich in september vorig jaar al ingekocht om mee te kunnen doen aan het zoeken naar olie in de Surinaamse wateren.