US$ 1 miljard beschikbaar na akkoord IMF

GFC NIEUWSREDACTIE- In totaal zal US$ 1 miljard beschikbaar komen wanneer de overeenkomst met het Internationaal Monetair Fonds (IMF) in juni wordt getekend.

Dat zei president Chandrikapersad Santokhi zaterdagavond tijdens een Zoom-persconferentie.

Het staatshoofd haalde aan dat wanneer het akkoord met het IMF wordt gesloten er meteen US$ 186 miljoen zal worden overgemaakt naar de Centrale Bank van Suriname (CBvS).

De Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank, de Wereldbank en de Carribean Development Bank zullen ook projecten financieren.

De recente overeenkomst met het IMF, te weten de Staf Level Agreement (SLA) is de basis voor de hogere Board Agreement die in juni bereikt zal worden.

De SLA zal ook de basis zijn voor financiële investeerders om richting Suriname te komen. Volgens de president is er vertrouwen dat de economie hersteld en inkomsten verhoogd zullen worden.

Het staatshoofd ging ook in op de onderhandelingen met bondholders voor herschikking van Surinames schulden. Suriname heeft het geld niet om onder meer 70 miljoen USD aan schuld per jaar af te lossen.

Volgens de president is er wel vertrouwen dat de economie hersteld en inkomsten verhoogd zullen worden. Daarnaast komt er een plan voor terugbetaling van leningen en een sociaal vangnet voor de samenleving.

Overige berichten