fbpx

Tweede succesvolle kinderchirurgische missie in Diakonessenhuis

GFC NIEUWSREDACTIE- Voor de tweede keer is een Kinderchirurgische Missie uitgevoerd in het Diakonessenhuis in Suriname, ondanks uitdagende omstandigheden.

In de periode van 19 november tot en met 2 december werden 5 kinderen en 1 adolescent, in de leeftijd van 3-22 jaar, met een aangeboren darmafwijking geopereerd en verpleegd.

Het betreft de 21e landelijke kinderchirurgische Missie. De complexe levensveranderende ingreep is gedaan door de Surinaamse chirurg Anuska Jewbali met ondersteuning van de Zwitserse kinderchirurg Jim Wilde. De kinderen werden na de ingreep kort verpleegd op de kinder intensive care.

Het voordeel van de missie is dat kinderen met een aangeboren darmafwijking niet meer naar het buitenland hoeven voor medische hulp. De uitzending kan rond de US$ 30.000 kosten per kind. Dit is erg zwaar voor de familie en ook het land.

Kinderen die lokaal geholpen worden hebben het emotioneel een stuk makkelijker tijdens het revalidatieproces. De vertrouwde omgeving en de aanwezigheid van familie werkt positief op de gemoedstoestand van het kind, stelt het Diakonessenhuis in een persbericht.

De Nederlandse operatie assistent Mimi Vermaart (UMC Amsterdam) geeft aan dat zij ter ondersteuning van de Surinaamse operatie-assistenten aanwezig was, deze ingrepen komen namelijk verder niet voor in Suriname. Haar taak was voornamelijk om aanwijzingen te geven en de assistenten aan te sturen tijdens de operatie.

BEKIJK OOK
Santokhi roemt waardevolle bijdrage Chinezen aan ontwikkeling Suriname

Volgens de meegereisde Nederlandse verpleegkundig specialist, Marijke Voskeuil (UMC Amsterdam), wordt de operatie pas gekenmerkt als ‘geslaagd’ als zowel de operatie als de nazorg succesvol zijn geweest.

De verpleegkundig specialist helpt de lokale verpleegkundigen in zorg en ziet erop toe dat de handelingen op de juiste manier worden uitgevoerd. Verder zorgt zij ervoor dat de verpleegkundigen zich zelfverzekerd voelen in hun werk tijdens het verplegen van de kinderen.

Emelien Satjapradja, operatie assistent Diakonessenhuis, heeft aangegeven de missie zeer bijzonder te vinden. De ingrepen heeft zij namelijk niet eerder meegemaakt en ziet deze gebeurtenis daarom als een stukje nieuwe ervaring.

Los van de buitenlandse specialisten hebben ook andere Surinaamse specialisten een bijzondere bijdrage geleverd aan de missie onder wie de kinderartsen Muringen, Duppen, Zijlmans, radioloog Thakoer en anesthesist Chou-Lie. Het Surinaamse team werd aangevuld met drie gastverpleegkundigen van ’s Lands Hospitaal.

Met trots geeft het Diakonessenhuis aan dat alle operaties succesvol zijn geweest en bedankt eenieder voor de geleverde bijdrage.

Foto: Chirurg Anuska Jewbali en de Zwitsere kinderchirurg, Jim Wilde. Zij hebben ondersteund door een team, succesvolle operaties uitgevoerd.