Suriname’s Nationale Digitale Strategie 2023-2030: Een sprong naar een verbonden en innovatieve toekomst

GFC NIEUWSREDACTIE- Op vrijdag 1 september werd het Nationale Digitale Strategie 2023-2030 document officieel aan president Chandrikapersad Santokhi van Suriname overhandigd.

Dit baanbrekende strategiedocument, tot stand gekomen door samenwerking tussen de presidentiële werkgroep e-Gov en het United Nations Development Programme (UNDP), vertegenwoordigt een belangrijke mijlpaal in Suriname’s streven naar een gedigitaliseerde toekomst.

Tijdens de ceremonie in Hotel Torarica, waarbij alle belanghebbenden aanwezig waren, benadrukte president Santokhi de betekenis van deze strategie als een blauwdruk voor een verbonden en innovatief Suriname.

Hij benadrukte dat technologie zal worden ingezet om een sterker Suriname op te bouwen en de kansen van het digitale tijdperk te benutten. De strategie is het resultaat van een collectieve inspanning om een betere toekomst te vormen voor alle Surinaamse burgers, waarin innovatie, inclusiviteit en vooruitgang centraal staan.

De Nationale Digitale Strategie 2023-2030 zal Suriname in de komende acht jaar leiden naar een meer verbonden, inclusief en innovatief land.

Het doel is om een digitaal landschap te creëren waarin informatie en diensten gemakkelijk toegankelijk zijn voor burgers, bedrijven kunnen floreren in een digitaal ondernemerschapssysteem en de overheid transparanter en efficiënter kan opereren.

Santokhi benadrukte ook het belang van technologie als een krachtige katalysator voor positieve verandering, ter verbetering van het leven van mensen en de vooruitgang van de natie.

OOK INTERESSANT
Leiders Caricom en Cuba houden informele besprekingen in marge G77

De strategie streeft ernaar ervoor te zorgen dat niemand wordt achtergelaten op de weg naar technologische versterking.

Sectoren zoals onderwijs, landbouw, olie- en gasindustrie zullen worden versterkt om technologie te omarmen, en overheidsdiensten zullen via digitale oplossingen toegankelijker en transparanter worden gemaakt. Erkende uitdagingen, zoals cyberveiligheid, gegevensbescherming en digitale geletterdheid, zullen ook worden aangepakt.

Waarnemend directeur e-Gov, Prewien Ramadhin, benadrukte dat deze strategie streeft naar een Suriname waar digitale versterking een recht is van elke burger.

Het doel is om toegang tot overheidsdiensten te vereenvoudigen, onderwijs barrières te doorbreken en economische groei te stimuleren door middel van digitale innovatie.

In een wereld die steeds meer wordt beïnvloed door technologie, symboliseert deze strategie de vastberadenheid van Suriname om de digitale toekomst te omarmen en te floreren in het digitale tijdperk.