Hoewel de technologische vooruitgang in Suriname over het algemeen als positief wordt gezien, roept de snelle invoering van digitale diensten vragen op over de toegankelijkheid ervan voor een aanzienlijk deel van de bevolking.
Vooral mensen met beperkte digitale vaardigheden of zonder financiële middelen dreigen achter te blijven.
Journalist en columnist Kenneth Niekoop uitte hierover zijn zorgen aan GFC Nieuws.
Hij pleit voor een meer geleidelijke overgang naar digitale systemen zodat niemand wordt buitengesloten.
De recente verschuiving naar digitale aanvragen voor essentiële documenten zoals identiteitskaarten, paspoorten en rijbewijzen vormt volgens hem een dubbele uitdaging.
“Velen kunnen de kosten en de komst van digitale ID-kaarten, paspoorten en rijbewijzen nog niet bijbenen,” stelt de columnist.
Naast de financiële drempel is ook het gebrek aan digitale vaardigheid een grote barrière.
Niekoop illustreert dit met een persoonlijk voorbeeld: “Mijn oma van 78 die nog wil reizen heeft moeite om digitaal haar paspoort aan te vragen. En zeg me niet dat de kinderen dat maar moeten doen en alles giraal voor haar moeten regelen.”
Volgens hem willen ouderen, zoals zijn grootmoeder, juist de regie over hun eigen zaken behouden. “Zij en velen willen nog graag het heft in eigen handen houden.”
Hij benadrukt dat technologische vooruitgang op zichzelf niet negatief is voor Suriname, maar waarschuwt dat de invoering ervan op gepaste wijze moet gebeuren.
Niekoop pleit ervoor om traditionele, niet-digitale methoden geleidelijk af te bouwen, zodat iedereen de kans krijgt om zich aan te passen aan de nieuwe realiteit.
Het uiteindelijke doel, stelt hij, moet een inclusieve digitale transformatie zijn—een waarbij niemand wordt uitgesloten vanwege leeftijd, financiële situatie of gebrek aan digitale geletterdheid.
Foto ter illustratie

Shafely maakt deel uit van het freelance redactieteam van GFC Nieuws.
Contact: info@gfcnieuws.com of WhatsApp.