Suriname zet in op integraal waterbeheer voor sociaaleconomische ontwikkeling

GFC NIEUWSREDACTIE – Om integraal waterbeheer te versterken, heeft de Stichting Waterforum Suriname sinds april 2022 het project ‘Capacity building for Integrated Water Resources Management’ uitgevoerd, gefinancierd door het United Nations Development Program (UNDP), Global Climate Change Alliance (GCCA+), en de Europese Unie (EU).

Op maandag 11 september werd ter afronding van dit project een symposium georganiseerd in het Marriott Hotel, waarbij experts en regeringsfunctionarissen bijeenkwamen om ideeën uit te wisselen en oplossingen te bespreken.

Tijdens de opening van het symposium benadrukte president Chandrikapersad Santokhi het belang van integraal waterbeheer als balans tussen menselijk watergebruik en duurzame bescherming van waterbronnen voor toekomstige generaties.

Hij verklaarde dat Suriname integraal waterbeheer zal omarmen en maatregelen aankondigde om de watersector te reguleren.

Een ‘Onderraad Water’ zal worden gevormd door ministers van Natuurlijke Hulpbronnen, Openbare Werken, Landbouw, Veeteelt en Visserij, en Ruimtelijke Ordening en Milieu om essentiële wetten voor grondwater en oppervlaktewater te herzien en nieuwe wetten te ontwikkelen.

President Santokhi pleit voor het opstellen van een ‘Nationaal Beleidsplan Water’ voor de komende tien jaar, waarbij de betrokkenheid van alle belanghebbenden cruciaal is.

Hij roept ook op tot de oprichting van een onafhankelijk technisch instituut om de kwaliteit en kwantiteit van waterbronnen te bewaken.

OOK INTERESSANT
Aanhouding van twee broers na gewelddadige beroving en bedreiging in Geyersvlijt

Deze ambitieuze stappen weerspiegelen Surinames vastberadenheid om waterbronnen te beschermen en te benutten voor duurzame economische groei.