fbpx

Suriname zal altijd erg afhankelijk blijven van Nederland omdat wij bijna nergens goed in zijn

INGEZONDEN- Suriname zal altijd heel erg afhankelijk blijven van het buitenland, vooral Nederland.

Ons land heeft namelijk geen of weinig mogelijkheden om op eigen kracht voldoende inkomsten in harde valuta binnen te brengen.

De simpele reden: wij zijn bijna nergens goed in. Suriname is een importland aangezien er niet eens in de productie voor de lokale bevolking kan worden voorzien.

Levensmiddelen, bouwmaterialen, onderdelen en zelfs groenten en fruit worden uit het buitenland gehaald. Terwijl onze grond een van de meest vruchtbare ter wereld is, zitten de schappen van onze supermarkten vol met fruit uit andere gebieden.

Het is veelzeggend.

BEKIJK OOK MEER GFC NIEUWS: NDP- politici in Suriname die hebben gestolen mogen nooit meer een hoge functie bekleden

Voorheen konden wij nog teren op de inkomsten uit bauxiet. Maar nu die zo goed als zijn weggevallen hopen wij dat de olie in onze bodem zal zorgen voor buitenlandse valuta. Maar ook binnen dat segment zal er sprake zijn van een sterke terugval.

BEKIJK OOK
Maisha Neus van Organic roept op om te verzamelen bij DNA-gebouw

De wereld is snel aan het veranderen en het gebruik van fossiele brandstof zal steeds verder afnemen. En daarmee ook de vraag en prijs. Suriname moet niet erop rekenen dat er op lange termijn consistent veel inkomsten met olie gegenereerd zullen kunnen worden.

Ook uit de toerismesector hoeven wij niet te veel te verwachten. De concurrentie op dat vlak is enorm en wij lopen ver achter.

In feite heeft Suriname geen degelijk verdienmodel. Wij zijn nergens echt sterk in en kunnen de strijd met andere landen niet aan. Dat is helaas de harde realiteit.

Om die reden zullen wij een arm land blijven dat steeds sterk afhankelijk zal blijven van het buitenland.

R. Pinas

Publicatie van ingezonden stukken houdt niet in dat de redactie het eens is met de inhoud. Wenst ook u een ingezonden stuk te publiceren? Mail dit naar¬†[email protected]