fbpx

Suriname vraagt Guyana opheldering over activiteiten ‘New River Area’

GFC NIEUWSREDACTIE- Het ministerie van Buitenlandse Zaken (Buza) in Suriname zegt via de Guyanese media kennis te hebben genomen van een illegaal Braziliaans kamp welke ontmanteld is door Guyana Defense Force.

Deze inlichtingendienst geleide antimijn- operatie heeft in het New River Area plaatsgevonden, welke wordt beschouwd als Surinaams territoir, zegt de minister van Buza, Albert Ramdin.

Hij zegt dat er al stappen door de Surinaamse regering zijn ondernomen naar aanleiding van recente beheersdaden welke zijn uitgevoerd door de Guyanese regering in het gebied welke aan Suriname toebehoort.

Op eigen initiatief zijn de satellietbeelden opgevraagd die nu worden bestudeerd om de precieze locatie van de activiteiten vast te stellen. Dit wordt gedaan door de Nationale Grenscommissie.

Er is vervolgens een nota via de Guyanese ambassadeur – nadat die werd ontbonden – gestuurd naar Guyana en is gevraagd om opheldering.

Guyana heeft deze keer niet gemeld en ook niet gevraagd om een gezamenlijke operatie uit te voeren, terwijl dit in het verleden wel is gebeurd. “Dit verbaast ons”, zegt Ramdin.

In de nota is vastgelegd dat het om Surinaamse territoir gaat, maar dat de regering nog geen conclusies aan wil verbinden en het onderzoek afwacht.

Volgens Ramdin heeft de Surinaamse ambassadeur in Guyana de instructie gehad om een spoedonderhoud aan te vragen met de Guyanese minister van Binnenlandse Zaken, die over politie en defensie gaat.

Guyana heeft de nota nog niet onder ogen gehad. De Guyanese minister beloofde volgens Ramdin dat het ministerie alle informatie zal opsturen, zodra de nota binnen is.

Ramdin zegt tenslotte om een onderhoud te hebben gevraagd met de Guyanese minister van Binnenlandse Zaken. Het is niet duidelijk wanneer dat onderhoud zal plaatsvinden.