Suriname ontvangt financiële steun van India en UNDP voor Klimaat Implementatie Project

droogte klimaatverandering

GFC NIEUWSREDACTIE – Het ministerie van Openbare Werken (OW) heeft op vrijdag 20 oktober de ondertekening van het project ‘Klimaat Implementatie’ ceremonieel ingeluid.

Het doel van dit project is namelijk om verbetering te brengen in vroegtijdige waarschuwingsdienstverlening in Suriname, om de veerkracht tegen overstromingen als gevolg van de overmatige regenval op te bouwen.

Dit project wordt gefinancierd door India UN Development Partnership Fund, vanuit de Caricom en de United Nations Development Program (UNDP).

Sergio Kadosoe, directeur van afdeling Onderzoek en Dienstverlening geeft aan dat er een bedrag van 246.852 US Dollars is gedoneerd.

“Het project wordt 18 maanden uitgevoerd en is gedeeld in twee fasen. In Fase 1 wordt ondersteuning voor natuurlijke capaciteit van het klimaat en de gemeenschap gegeven. De tweede fase bestaat uit innovatie voor het introduceren van systemen die waarschuwingssignalen kunnen versturen bij calamiteiten van klimaatverandering”, zegt Kadosoe. Hij bedankt India en de UNDP hartelijk voor de goede samenwerking met het ministerie.

OW-minister Riad Nurmohamed heeft aangegeven dat Suriname met dit project een mijlpaal heeft bereikt. “Het is belangrijk dat er binnen ons hydrologisch en meteorologische diensten nieuwe technologie bij komt en zich voorbereid op de mogelijke klimaatsveranderingen”, aldus de bewindsman.

Verder heeft Krieshen Ramkhelawan, directeur van GISsat middels een presentatie nader uitleg gegeven over het nieuwe datasysteem. Hij legt uit dat het Geogragisch Informatie Systeem (GIS) een ruimtelijk systeem is dat alle soorten geografisch informatiesystemen voor gegevens creëert, beheert, analyseert en in kaart brengt. Volgens hem maken enkele ministeries reeds gebruik van dit systeem

Shankar Balachandran, ambassadeur van India vindt de GIS een zeer efficiënt systeem, waarmee er onderling data gedeeld kan worden.

Berdi Berdiyev, UNDP Deputy Resident Representative voorspelt dat het klimaat in de wereld rond 2030-2040 extreem zal veranderen daarom moet het volgens hem nu aangepakt worden om stijgende zeespiegels, voedselschaarste, overstromingen en het verdwijnen van leefgebied van mens, dier en andere rampen te voorkomen.

Dewdath Bhaggoe, onderdirecteur Onderzoek en Innovatie, veronderstelt dat klimaatverandering ook effect heeft op de economie. Hij is erg blij met dit project en hoopt dat er ook waterstations en meer klimaat stations worden aangelegd.

Ook Joana Kazana UN Resident Coördinator, feliciteert Suriname met de aankomende ontwikkelingen. Zij belooft dat haar organisatie ondersteuning zal blijven bieden.