Suriname heeft schuld van US$ 1,31 miljoen bij Maleisische MardiCorp

GFC NIEUWSREDACTIE- Het Maleisische Agricultural Research and Development Institute (MardiCorp) heeft betalingsachterstanden vanuit Suriname.

Dat staat in de notulen van de bestuursvergadering van het bedrijf.

Het gaat om het Suriname Reverse Linkage Project van 2016, waarbij er was overeengekomen dat MardiCorp de uitvoering ten behoeve van de rijstteelt zou doen voor ruim euro 7,7 miljoen.

Gaandeweg ontstond er een dispuut, waarna het project stil kwam te liggen en het bedrijf uit Suriname vertrok.

BEKIJK OOK MEER GFC NIEUWS: Hoe weet je of je voldoende water drinkt? Expert vertelt dat je niet meer dan zes keer per dag moet plassen

Minister Prahalad Sewdien van LVV in Suriname zegt dat hij nu nagaat wat er nog gedaan moet worden en zal het bedrijf wederom uitnodigen voor een gesprek.

Het project, getekend op 20 maart 2016, moest technische expertise opleveren en wel op drie gebieden, namelijk het identificeren en kweken van geschikte padierassen; versterking van de bodemvruchtbaarheid; en het ontwikkelen van een geïntegreerd waterbeheersysteem.

Uit een controle van het voortgangsverslag van het project tot maart 2019 – het einde van de contractperiode – bleek echter dat slechts acht van de 18 geplande activiteiten, waren voltooid.

Volgens het contract zou MardiCorp een betaling van USD 5,79 miljoen hebben ontvangen van de regering van Suriname.

Controle

Uit een controle van de overzichtsrekening voor het Suriname Reverse Linkage Project, zoals opgesteld door de Finance and Procurement Division van MardiCorp, is gebleken dat het bedrijf facturen had ingediend voor een bedrag van USD 2,79 miljoen op basis van de reikwijdte van de uitvoering van het project.

Per december 2020 waren er in totaal 1,48 miljoen dollar (53 procent) claims ontvangen, terwijl de resterende 1,31 miljoen dollar (47 procent) nog open stonden.

BEKIJK MEER GFC NIEUWS: KLIK HIER