fbpx

Surinaamse samenleving overgeleverd aan grillen criminelen

INGEZONDENDISCLAIMER: Publicatie van ingezonden stukken houdt niet in dat de redactie het eens is met de inhoud

De criminaliteit in Suriname neemt schrikbarende vormen aan. Geen dag gaat voorbij waar er geen criminele activiteiten plaatsvinden.

Dat de criminaliteit steeds ergere vormen aanneemt, verruwend en zeer zorgwekkend te kwalificeren is, hoeft geen verder betoog.

Het aantal mensen dat zich thans vaak onveilig voelt, is gesprek van de dag en staan de nieuwswebsites bol van berovingen, roofovervallen en inbraken.

Zelfs seniorenburgers, jonge kinderen en zwangere vrouwen worden niet ontzien door de rovers.

Dat zelfs politieambtenaren aangevallen en beroofd worden, is een teken dat de criminaliteit hoogtij viert.

De Surinaamse gemeenschap wordt haast elk uur opgeschrikt door immense criminele activiteiten. Men waagt het niet eens om zijn woning onbeheerd achter te laten. Sieraden dragen is taboe geworden.

Terwijl er geen integraal plan is voor de aanpak van de criminaliteit en personen worden mishandeld, gekneveld en op zeer brute wijze beroofd van hun bezittingen, is de minister van Justitie en Politie, Kenneth Amoksi, druk bezig om politiefunctionarissen te schorsen die als burgers protesteren tegen het beleid van de regering.

Waar is de minister precies mee bezig? Is hij in een winterslaap gedompeld?

De criminaliteit is sterk in beweging en om die de kop in te drukken en/of terug te dringen is veel daadkracht en moed nodig en er dient een degelijk beleid te worden ontwikkeld.

BEKIJK OOK
SSB ontwikkelt Nationale Standaard “Richtlijnen voor Klantvriendelijkheid & Klantgerichtheid

Vooral de strafwetten moeten aangescherpt worden, waarbij de bevoegdheden van de politie uitgebreid moeten worden. Het Politie Handvest (GB 14/4/71) dat verouderd en achterhaald is, voldoet niet meer aan de eisen van deze tijd.

Om de criminaliteit effectief en efficiënt aan te pakken, is het heel belangrijk dat de opsporing en de berechting goed verlopen en dat de justitiële autoriteiten zich goed van hun taak kwijten.

De politie dient wel de beschikking te hebben over het nodige materieel, middelen en de wetten dienen zodanig aangepast te worden dat de criminelen zich vele malen bedenken om hun snode daden te ontplooien en uit te voeren.

Er wordt een dringend beroep gedaan op de regering c.q. de minister van Justitie en Politie om vooral de brute overvallen drastisch aan te pakken en het veiligheidsgevoel wederom terug te laten keren bij het volk, dat het al hartstikke moeilijk heeft vanwege de slechte economische situatie in het land.

J. Boendhie

DISCLAIMER: Publicatie van ingezonden stukken houdt niet in dat de redactie het eens is met de inhoud