Surinaamse Nederlanders zijn assertiever, zij laten zich niet zo makkelijk beetnemen

Assertief

GFC LIFESTYLEREDACTIE- Het is belangrijk voor beleidsmakers in Paramaribo om te erkennen dat Surinaamse burgers die voor langere tijd in Nederland hebben gewoond, een aanzienlijk assertievere houding kunnen hebben.

Dit kan hen minder ontvankelijk maken voor subtiele of indirecte vormen van communicatie.

In Nederland hebben burgers over het algemeen een assertievere benadering in vergelijking met autochtone Surinamers. Dit gedrag kan worden overgenomen door Surinaamse burgers die in Nederland wonen of hebben gewoond.

Deze observaties worden gedeeld door Pinas, de bekende criticus en analist van Suriname, in gesprek met GFC Lifestyle naar aanleiding van het gedrag van activiste Asawini.

De analist wijst erop dat Asawini een voorbeeld stelt door te weigeren de passieve houding van sommige van haar landgenoten over te nemen. Ze staat op voor haar rechten en die van haar medeburgers.

“Veel mensen in Suriname accepteren gemakkelijk verschillende vormen van onrecht. Asawini echter, heeft door haar tijd in Nederland geleerd assertief te zijn, een kwaliteit die voor sommige beleidsmakers moeilijk te hanteren kan zijn.”

OOK INTERESSANT
Man geeft schuld van pijnlijke relatiebreuk aan president Santokhi: 'Ik zal hem nooit vergeven'

De analist hoopt dat zijn mede-Surinamers leren van het voorbeeld van Asawini. Een assertieve houding, zo stelt hij, zou de norm moeten zijn. De mensen in zijn land laten te veel met zich sollen, meent hij.