Vertegenwoordigers van het Surinaams bedrijfsleven zijn tijdens de workshop ‘Ethical AI and Responsible Tech Development Strategy for Suriname’ bijeengekomen om te discussiëren over de kansen, risico’s en ethische kaders van Artificial Intelligence (AI) in Suriname.
De bijeenkomst, gehouden in de Banquet Hall van hotel Torarica, was een initiatief van Datasur in samenwerking met de Nederlandse bedrijven AethiQs en Clear Innovations.
AI als strategisch hulpmiddel
Tijdens de workshop onderstreepte Datasur CEO Anvit Ramlakhan het belang van een doordachte benadering bij de inzet van AI binnen Surinaamse organisaties.
Volgens Ramlakhan is het cruciaal om te onderzoeken welke vraagstukken en kansen AI met zich meebrengt voor het bedrijfsleven.
Ook Terence Gonesh, directielid bij De Surinaamsche Bank en panellid, benadrukte dat Suriname zich op een belangrijk kantelpunt bevindt.
“We staan aan de vooravond van een significante digitale transformatie, waarbij AI een sleutelrol speelt. Zeker in de financiële sector is het zaak dat we nu al investeren in kennis en strategieën,” aldus Gonesh.
Van hype naar strategie
Gonesh pleit voor een “lean en agile” aanpak: AI moet naadloos worden ingebed in de bredere bedrijfsstrategie. “AI is geen doel op zich, maar een enabler – een krachtig hulpmiddel om bestaande doelstellingen efficiënter te realiseren en onze concurrentiepositie te versterken.”
Hij waarschuwt echter voor het blind omarmen van AI zonder doordachte strategie. “Te vaak zien we dat technologische teams zonder duidelijke businessvisie aan de slag gaan. Dat leidt tot dure, onsamenhangende experimenten. Vandaar ook de uitdrukking: ‘Dead by a thousand tecs.’”
Ethische en juridische kaders
Volgens Gonesh moet de sector ook proactief meedenken over regelgeving en ethiek. “De toepassing van AI staat nog in de kinderschoenen in Suriname. Dat geeft ons de unieke kans om het goed te doen – met aandacht voor lokale context, betrouwbaarheid van data en transparante besluitvorming.”
Toekomstbestendig leiderschap
De bijeenkomst benadrukte dat AI onvermijdelijk onderdeel zal zijn van de toekomst van het Surinaams bedrijfsleven. Leiderschap is nodig om een balans te vinden tussen innovatie en risico’s, tussen kansen en ethiek.
“Uiteindelijk moeten we als sector blijven investeren in dialoog en samenwerking om AI op een verantwoorde en strategische manier te integreren. Zo kunnen we gezamenlijk bouwen aan een toekomstbestendige economie,” concludeerde Gonesh.

M.P. Wong maakt deel uit van het freelance redactieteam van GFC Nieuws.
Voor contact: info@gfcnieuws.com of direct via WhatsApp.