fbpx

Succesvoller dan ketamine – een schokkende depressiebehandeling

GFC NIEUWSREDACTIE- Volgens een analyse van zes studies die onlangs hun bevindingen in JAMA Psychiatry publiceerden, is elektroconvulsietherapie (ECT) beter dan ketamine bij het snel verlichten van ernstige depressie.

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie is depressie een wijdverspreide aandoening die ongeveer 5% van de individuen wereldwijd (WHO) treft. Je verdrietig, prikkelbaar voelen, plezier verliezen in voorheen heerlijke dingen en zelfs wekenlang onverklaarbare pijn of vermoeidheid verdragen, zijn allemaal tekenen van depressie.

De meest voorkomende eerstelijnsbehandeling voor depressie is het gebruik van een oraal antidepressivum (in combinatie met psychotherapie). Als orale antidepressiva echter niet effectief zijn of als de patiënt in direct gevaar is voor zelfbeschadiging, zijn er andere, snellere therapieopties, waaronder ECT en, meer recent, ketamine of esketamine.

BEKIJK OOK
Overdenking VHP bij 47 jaar staatskundige onafhankelijkheid

Ketamine wordt in de VS minder vaak gebruikt dan esketamine, een neusspray die door de Food and Drug Administration is goedgekeurd om depressie te behandelen. Er zijn echter geen studies die de effectiviteit van ECT vergelijken met esketamine. Ketamine, een zusterdrug van esketamine, is onderzocht.

Ketamine wordt meestal gebruikt als een injecteerbaar verdovingsmiddel in de geneeskunde, maar het is de laatste tijd onderzocht als een snelwerkende interventie om mensen te helpen die lijden aan ernstige depressie.

Alle zes de studies onafhankelijk vonden dat ECT effectiever was dan ketamine bij het verlichten van ernstige depressiesymptomen.