fbpx

Stichting Gebouwd Erfgoed: Dienstwoningen uitgegeven te Nieuw-Amsterdam hebben géén monumentale status

GFC NIEUWSREDACTIE- Recentelijk is in de Surinaamse media bekendgemaakt dat er huizen (dienstwoningen) en percelen zouden zijn uitgegeven in het Openluchtmuseum te fort Nieuw- Amsterdam.

“Voor zoverre wij hebben kunnen nagaan, heeft de uitgifte zich niet voorgedaan binnen het terrein van de Stichting Openluchtmuseum Fort Nw. Amsterdam (SOFNA), maar daar buiten. Wat wel het geval is, is dat de uitgifte binnen het officiёle monument Fort Nw. Amsterdam heeft plaatsgevonden,” zegt de Stichting Gebouwd Erfgoed.

Bij beschikking van 29 maart 2005 no. 270/Cult, is namelijk het aardenwallen fort Nw. Amsterdam met zijn 5 bastions en een kleine strook (Landingstraat en een gedeelte van de Weg naar het Kampement) aangewezen tot beschermd monument krachtens de Monumentenwet 2002.

De aanwijzingsbeschikking werd gepubliceerd in het Advertentieblad van de Republiek Suriname (ARS) van 24 februari 2005 No. 16.

BEKIJK OOK
President roept jarige CLAD op uitdagingen aan te gaan

Het gebied dat tot monument is verheven, is veel groter dan het terrein van het Openluchtmuseum welke dus binnen het beschermd monument Fort Nw. Amsterdam valt.

De vier, twee onder 1 kap, dienstwoningen die zijn uitgegeven hebben géén monumentale status, alhoewel ze meer dan 50 jaar oud zijn. Ze liggen echter wel binnen het monument Fort Nieuw-Amsterdam.

Afgezien van het aardenwallen fort zijn specifiek daarbinnen beschermd: de beide kruithuizen, de bakstenen sluis, de Commandeurswoning, de voormalige strafgevangenis, de bakstenen waterreservoirs, de verspreid over het terrein voorkomende stukken geschut uit de 18, 19e en 20ste eeuw en de betonnen bunkers uit de Tweede Wereldoorlog. De uitgegeven dienstwoningen niet.

Foto: Twee van de vier zogenaamde “Twee onder een kap” woningen op het Fort Nw. Amsterdam Complex (situatie in 2000).