Spoedonderhoud Suriname en Frans-Guyana over uitlevering activiste Asawini

actviste asawini

GFC NIEUWSREDACTIE- Vanwege procedurele fouten die zijn gemaakt door de Surinaamse autoriteiten bij de uitlevering van Regina ‘Asawini’ Edenburg was er woensdagavond een spoedonderhoud tussen toppers van de Surinaamse en de Franse autoriteiten.

Met politiebegeleiding werd Asawini gebracht naar Frans-Guyana, echter zonder de nodige documenten, waardoor de Fransen haar terug zouden sturen naar Suriname.

Na het overleg werd besloten dat zij de nacht zou doorbrengen in een cellenhuis in Frans-Guyana. De Surinaamse autoriteiten hebben een spoed reisdocument aangevraagd voor Asawini, zodat ze vandaag alsnog met een vlucht naar Nederland mee kan.

Woensdag werd Asawani vanuit het cellenhuis te Geyersvlijt in Paramaribo, Suriname, opgehaald en gebracht naar de minister van Justitie en Politie, Kenneth Amoksi, waar ze te horen kreeg dat ze dezelfde dag zou worden uitgezet.

Hierna ontstond er een onoverzichtelijke situatie, omdat familieleden en haar advocaten geen contact met haar konden krijgen.

Asawini bezit de Nederlandse nationaliteit, maar is in Suriname geboren. De eerdere redenen voor haar aanhouding, waarbij zij van diefstal beschuldigd werd, zijn ingetrokken. Zij is echter het land uitgezet op beschuldiging van verstoren van de openbare orde, is te lezen in een brief van Amoksi aan zijn collega van Buitenlandse Zaken.

In de brief die circuleert op social media haalt Amoksi aan dat Asawini is aangehouden op verdenking op diefstal en bedreiging. Aangezien zij geen geldig verblijft meer heeft in Suriname, omdat haar verblijfsvergunning is ingetrokken, wordt ze het land uitgezet.

Aan de minister van Buitenlandse Zaken wordt gevraagd om een nota van melding te sturen naar de Nederlandse ambassade in Suriname.

Intussen heeft de Nederlandse ambassade in een schrijven om meer duidelijkheid gevraagd. Het is niet bekend of de Surinaamse regering al heeft gereageerd.

Volgens critici doen de Surinaamse autoriteiten er alles aan om Asawini vandaag nog uit te leveren aan Nederland, vanwege procedurele fouten en wettelijke regels die zijn vertrapt.