fbpx

Spelen videogames schaadt cognitieve vaardigheden jonge kinderen niet

GFC NIEUWSREDACTIE- Nieuwe onderzoeksresultaten dagen de angsten uit die ouders al jaren horen dat kinderen die uur na uur videogames spelen of games van bepaalde genres kiezen, ongezonde resultaten zouden manifesteren in hun cognitieve vermogen.

“Onze studies leverden geen dergelijke verbanden op, ongeacht hoe lang de kinderen speelden en welke soorten games ze kozen,” zei Jie Zhang, universitair hoofddocent curriculum en instructie aan het University of Houston College of Education en lid van het onderzoeksteam.

Het werk is gepubliceerd in het Journal of Media Psychology.

Om tot de conclusies te komen, onderzochten onderzoekers de videogamegewoonten van 160 diverse stedelijke openbare schoolleerlingen (70% uit huishoudens met een lager inkomen), wat een leeftijdsgroep vertegenwoordigt die minder bestudeerd is in eerder onderzoek.

Deelnemende studenten meldden dat ze gemiddeld 2,5 uur per dag videogames speelden, waarbij de zwaarste gamers van de groep maar liefst 4,5 uur per dag inbrachten.

Het team zocht naar associatie tussen de videogame van de studenten en hun prestaties op de gestandaardiseerde Cognitive Ability Test 7, bekend als CogAT, die verbale, kwantitatieve en non-verbale / ruimtelijke vaardigheden evalueert.

CogAT werd gekozen als een standaardmaat, in tegenstelling tot de door de leraar gerapporteerde cijfers of zelfgerapporteerde leerbeoordelingen waarop eerdere onderzoeksprojecten hebben vertrouwd.

“Over het algemeen hadden noch de speelduur, noch de keuze van videogamegenres significante correlaties met de CogAT-metingen. Dat resultaat toont geen direct verband tussen het spelen van videogames en cognitieve prestaties, ondanks wat was aangenomen,” zei May Jadalla, professor aan de School of Teaching and Learning aan de Illinois State University en de hoofdonderzoeker van de studie.

OOK INTERESSANT
Google waarschuwt om Chrome-browser bij te werken vanwege hackrisico’s

Maar de studie onthulde ook een andere kant van het probleem. Bepaalde soorten games die worden beschreven als het helpen van kinderen bij het opbouwen van gezonde cognitieve vaardigheden, hadden ook geen meetbare effecten, ondanks de marketingboodschappen van de games.

“De onderzoeksresultaten laten zien dat ouders zich waarschijnlijk niet zo veel zorgen hoeven te maken over cognitieve tegenslagen bij videogame-liefhebbende kinderen, tot het vijfde leerjaar. Redelijke hoeveelheden videogames zouden ok moeten zijn, wat heerlijk nieuws zal zijn voor de kinderen. Houd gewoon obsessief gedrag in de gaten,” zei Zhang.

“Als het gaat om videogames, is het vinden van een gemeenschappelijke basis tussen ouders en jonge kinderen al lastig genoeg. Nu begrijpen we tenminste dat het vinden van balans in de ontwikkeling van kinderen de sleutel is, en het is niet nodig dat we ons te veel zorgen maken over videogames. ”