Slecht nieuws voor atleet Asinga: ook B-sample test positief

Issam Asinga

GFC NIEUWSREDACTIE- De atleet Tommy Asinga, die voor Suriname uitkomt, zal definitief niet meedoen aan de Atletiek Wereldkampioenschappen die van 19 tot en met 27 augustus in Budapest, Hongarije, worden gehouden.

Het resultaat van de B-sample test waarvan de analyse op 15 augustus werd verwacht, is ook positief.

Intussen heeft zijn vader, Tommy Asinga, het slechte nieuws bevestigd.

Asinga werd voorlopig geschorst, omdat hij na een antidopingtest in de Verenigde Staten positief testte.

Op 18 juli werd de antidopingtest afgenomen en opgestuurd naar het laboratorium van de Wereld Antidoping Autoriteit in Zwitserland. Asinga werd op grond daarvan op 9 augustus een voorlopige schorsing opgelegd.

Op 10 augustus is door de Athlete Integrity Unit van World Athletics telefonisch contact gemaakt met de voorzitter van de Surinaamse Atletiek Bond.

Tijdens het gesprek is aan de voorzitter meegedeeld dat op 18 juli van de atleet Asinga een out-of-competition antidopingtest is afgenomen. Het resultaat van deze test, dat op 8 augustus is opgestuurd naar World Athletics, bleek positief te zijn op een verboden substantie.

OOK INTERESSANT
2023 bijzonder jaar voor Suriname en China

Tijdens de recente Zuid-Amerikaanse kampioenschappen in São Paulo heeft Asinga op 28 juli bijzondere resultaten neergezet op de 100 meter sprint. Na dit onderdeel werd Asinga meteen onderworpen aan een antidopingtest.

De resultaten van die test, die op verzoek van de atleet in late middag van 10 augustus beschikbaar werden gesteld door het laboratorium van de Wereld Antidoping Autoriteit in Rio de Janeiro, gaven aan dat er geen verboden substanties in deze test zijn aangetroffen.

Ook een antidopingtest, die op 11 juni in de Verenigde Staten is afgenomen, bleek negatief te zijn.

Door de atleet is aangegeven dat hij nooit verboden middelen heeft gebruikt. De familie zegt een advocaat in de arm te hebben genomen om te adviseren welke verdere stappen ondernomen zullen worden.

Nu wordt door de familie onderzocht hoe de substantie in de urine van de atleet terecht is gekomen.