Situatie Surinaamse rivieren verontrustend, verspreiding giftig kwik zorgt mogelijk voor zorgwekkende situatie

GFC NIEUWSREDACTIE- Onderzoekers hebben ontdekt dat van 2001 tot 2015 de concentratie van sediment (modder) in de Marowijnerivier in Suriname is toegenomen met 239%.

Dat komt door goudwinning in de rivieren, onder meer door skalians.

Het gevolg is dat giftige kwikdeeltjes zich verder verspreiden in de rivier en vissen verdwijnen. Bewoners langs de rivier zijn de dupe.

BEKIJK MEER GFC NIEUWS: Te weinig water drinken vergroot de kans op hartfalen

Een onderzoeker zei: “We hebben eerder onderzoeken gedaan aan grote rivieren, zoals de Mekong rivier in Azië of de Niger rivier in Afrika, maar we hadden nog nooit zo’n grote verandering gezien…”.

Genoeg reden om actie te ondernemen en de overheid te vragen zich te houden aan de gedane beloftes en skalians op de rivieren te stoppen.

In dit kader is een ondersteuningsgroep Switi Watra opgericht die een onlinepetitie is gestart om de regering te dwingen om te zorgen voor veilige en schone rivieren.

“De regering heeft goede intenties, maar alleen een belofte is niet genoeg. We hebben zekerheid nodig: zo snel mogelijk een formeel moratorium op skalians en verbetering van de verouderde Mijnbouwwet uit 1986.”

In de nieuwe Mijnbouwwet moet een verbod op skalians en mijnbouw in rivieren wettelijk worden verankerd. Deze wet is cruciaal om ons milieu en onze rivieren te beschermen tegen vervuiling door onverantwoorde en illegale goudwinning.

BEKIJK MEER GFC NIEUWS: ‘Ruim 80 miljoen bacteriën worden overgedragen tijdens één tongzoen’ (video)

Opeenvolgende regeringen hebben stappen ondernomen om de Mijnbouwwet van 1986 te herzien, echter wachten wij nog steeds op de goedkeuring van een aangepaste Mijnbouwwet.

Deze wet is cruciaal om ons milieu en onze rivieren te beschermen tegen vervuiling van onverantwoorde en illegale goudwinning.

De ondersteuningsgroep wil een formeel moratorium op mijnbouw in rivierbeddingen en skalians voor het einde van 2021.

Verder herziening en actualisering van de Mijnbouwwet uit 1986 om de natuur en rivieren te beschermen tegen vervuiling door goudwinning en die voorziet in een wettelijk verbod op het opereren van skalians en op mijnbouw in rivieren.

BEKIJK MEER GFC NIEUWS: KLIK HIER

Overige berichten