Scania test vrachtwagen met zonnepanelen om duurzame transport te stimuleren

scania vrachtwagen zonnepanelen

GFC NIEUWSREDACTIE- Op 31 augustus heeft het Zweedse bedrijf Scania een prototype gepresenteerd van een 560-pk plug-in hybride vrachtwagen waarvan de 18 meter lange trailer is bedekt met 100 vierkante meter aan zonnepanelen.

Het bedrijf werkte samen met de Universiteit van Uppsala en energiebedrijf Midsummer aan dit innovatieve project. Volgens het online platform CleanTechnica kan deze zonne-energieboost de vrachtwagen jaarlijks een extra rijbereik van tot wel 5.000 kilometer bieden, zelfs in het niet zo zonnige Zweden.

“Als het hier in de minder zonnige en enigszins donkere omstandigheden kan werken, bevestigt dat de brede geldigheid van het project”, zei Eric Falkgrim, Technology Leader bij de onderzoeks- en innovatieafdeling van Scania.

Falkgrim benadrukte dat, hoewel het idee om zonnepanelen op een vrachtwagen te plaatsen eenvoudig lijkt, de logistiek allesbehalve eenvoudig is.

Zweden staat niet bekend om zijn zonnige dagen; in juli, de zonnigste maand, zijn de luchten in Stockholm slechts iets meer dan de helft van de maand helder. Desondanks lijkt de bewolkte regelmaat het project juist ten goede te komen, omdat het dient als een soort testomgeving.

OOK INTERESSANT
Duitse regering neemt afscheid van Airbus A340 na reeks pechincidenten

Het prototype is pas onlangs begonnen met testen op de openbare wegen in Zweden, maar de eerste resultaten zijn veelbelovend.

Hoewel het nog een paar jaar kan duren voordat dergelijke vrachtwagens op grote schaal zullen worden ingezet, toont de eerste testfase aan dat de technologie niet alleen haalbaar maar ook veelbelovend is.

Foto: scania.com