fbpx

Santokhi bevestigt komst Nederlandse vicepremier Kaag naar Suriname

GFC NIEUWSREDACTIE- De Nederlandse vicepremier en minister van Financiën, Sigrid Kaag, brengt een bezoek aan Suriname.

Dit heeft president Chan Santokhi dinsdag bevestigd.

Kaag zal gesprekken voeren met de Surinaamse regering en maatschappelijke organisaties over het slavernijverleden. Het aanbieden van excuses aan het Surinaamse volk staat op agenda.

De coalitietop en een afvaardiging van de Nationale Assemblee onder leiding van parlementsvoorzitter Marinus Bee zijn in dit kader bijeengekomen op 13 december op het Kabinet van de President.

Kaag is een van de acht leden van het kabinet die in Suriname of de voormalige Nederlandse koloniën in het Caribische gebied in gesprek gaat over het Nederlandse slavernijverleden.

De gesprekken zijn, net als de verwachte excuses, een reactie op het vorig jaar gepubliceerde advies van de Dialooggroep Slavernijverleden.

BEKIJK OOK
Suriname en Frans Guyana tekenen intentieverklaring voor gezondheidsdiensten

Ook minister Franc Weerwind (Rechtsbescherming, D66) reist af naar Suriname. Zijn verwachte aanwezigheid leidde tot veel kritiek, omdat Weerwind zelf een nazaat is van tot slaaf gemaakten.

Vorige week donderdag werd bekend dat vijf Surinaamse stichtingen in Nederland naar de rechter stappen vanwege de vermeende excuses die het kabinet van plan is aan te bieden. De organisaties eisen dat het kabinet nog geen excuses maakt op 19 december, onder meer omdat de regering volgens hen eerst helder moet hebben waarvoor ze zich verontschuldigt.

De organisaties opperden de afgelopen weken om 1 juli 2023 te hanteren voor de spijtbetuigingen. Het is dan 150 jaar geleden dat de laatste slaafgemaakten in Suriname werden bevrijd.