fbpx

Santokhi wijst etnische sentimenten resoluut af en roept op tot verbroedering

GFC NIEUWSREDACTIE- “Ik wijs met kracht alle pogingen af, die sommigen ondernemen om etnische sentimenten op te rakelen en groepen tegen elkaar uit te spelen.”

“Die oude politiek past niet meer. En ik blijf me inspannen voor de verbroedering van onze samenleving. Dat zit in mijn bloed, zoals ik ook heb laten zien toen ik de politieke partij, die ik leid, heb opengebroken,” aldus president Chandrikapersad Santokhi in zijn nieuwjaarsboodschap.

Het staatshoofd zegt dat verbroedering van belang is wanneer Suriname in 2023 de wettelijke afschaffing van de slavernij, 160 jaar geleden, herdenkt; stilstaat bij de Hindoestaanse Immigratie, 150 jaar geleden en de Chinese Immigratie, 170 jaar geleden.

“We zijn het aan onze voorouders verplicht om niet te polariseren, maar te verbinden. Sommigen denken, dat ze zelf sterk zijn, maar vergeten dat we samen nog sterker zijn,” aldus Santokhi. Hij roept op om de stap, die de Nederlandse regering heeft gezet om formeel excuses uit te spreken over het slavernijverleden, te gebruiken om samen sterker te worden.

BEKIJK OOK
Integrale aanpak rattenplaag Nickerie noodzakelijk

De president noemt de discussie van herstelbetalingen slechts één aspect. Hij zegt dat er meer dan geld is wat speelt en benadrukt dat Suriname en Nederland een gedeeld verleden als een gedeelde toekomst hebben.

Het staatshoofd waardeert het dat de Nederlandse regering heeft aangegeven dat er met de excuses geen punt, maar een komma is geplaatst.

“Laten we gezamenlijk de route na die komma invullen. Daarbij gaat het wat mij betreft om het gehele koloniale verleden van Nederland tegenover Suriname. Ieder van ons, moet zich kunnen herkennen, in dat proces.”