Santokhi voorstander intensieve samenwerking met Argentinië

CDS 03 300x266 CHAN

GFC NIEUWSREDACTIE- President Chandrikapersad Santokhi van Suriname is voorstander van een intensieve samenwerking met Argentinië.

“Diplomatie is en blijft een primair instrument om bruggen tussen naties te bouwen. Daarom moeten we dit instrument, dat naties verenigt buiten de geografische grenzen, koesteren”, aldus het staatshoofd op 25 mei bij de 213e herdenking van de Meirevolutie.

Deze Argentijnse nationale feestdag werd door de ambassade van Argentinië gememoreerd in de Royal Ballroom van Hotel Torarica.

President Santokhi merkte op dat de betrekkingen tussen Suriname en de bevriende natie gebaseerd zijn op wederzijds respect. Het staatshoofd: “Onze landen gingen diplomatieke betrekkingen aan op 23 juni 1977, ook dit is historisch. Onze betrekkingen zijn gebaseerd op wederzijds vertrouwen, respect en gedeelde waarden zoals democratie en goed bestuur, de rechtsstaat en eerbiediging van de mensenrechten. En in dit opzicht juich ik de reactivering van de ambassade van Argentinië in Suriname toe.”

Argentinië heeft een dynamische samenwerkingsrelatie met Suriname. Als de derde grootste economie van Latijns-Amerika is het land een belangrijke partner in de Zuid-Zuidsamenwerking.

OOK INTERESSANT
“Train de trainers” trainingsprogramma ter ondersteuning van de continuïteit van het MKB tijdens pandemieën

Santokhi geeft aan dat dit partnerschap van eminent belang is voor de ontwikkeling van het Globale Zuiden. “Als Latijns-Amerikaanse landen hebben we vaak te maken met identieke uitdagingen op verschillende ontwikkelingsgebieden, die de veerkracht van onze samenlevingen in de weg staan”, aldus het Surinaamse staatshoofd.

President Santokhi zegt dat technische samenwerking, het delen van best practices en wederzijdse partnerschappen tussen de twee landen meer dan ooit nodig zijn.

Het staatshoofd sprak zijn waardering uit voor de bestaande samenwerking tussen Suriname en Argentinië. Hij kijkt uit naar een intensievere coöperatie. President Santokhi heeft verder opgemerkt dat beide landen ook op regionaal niveau moeten samenwerken.