fbpx

Santokhi positief over de oprichting van een Suriname Film Office

GFC NIEUWSREDACTIE- Faciliteren van filmproducties, het verzorgen van opleidingen en het promoten van Suriname als locatie voor films en commercials, dat zijn, onder andere, de taken van de op te richten Suriname Film Office.

The Back Lot heeft samen met de Nederlandse Film Commissioner Bas van der Ree, een delegatie van het Nederlands Filmfonds en de Nederlandse ambassade aan president Chandrikapersad Santokhi inzichtelijk gemaakt wat een Suriname Film Office aan voordelen zou kunnen opleveren voor ons land.

Santokhi was aangenaam verrast met de verkregen informatie en heeft nu een beter beeld over, in het bijzonder, de spin-off van de Suriname Film Office met daaronder een mogelijke Suriname Film Commissioner. Niet alleen de filmwereld zal hiermee een ontwikkeling doormaken, maar de brede profilering van Suriname zal meerdere facetten van de economie voordeel opleveren.

Reeds in deze fase van de voorbereidingen is steun toegezegd vanuit de Association of Film Commissioners International (AFCI).

De AFCI is het internationaal orgaan van alle Film Commissioners in de wereld. De Netherlands Film Commission en het Nederlands Filmfonds zullen ondersteunen waar nodig.

BEKIJK OOK
27-jarige vrouw aangehouden met drugs in haar bezit

Ook met de Nederlandse Filmacademie zijn er gesprekken gaande over het vestigen van een hub om zodoende de bestaande Studio Paramaribo inhoudelijk en technisch te versterken.

Er zullen opleidingen worden aangeboden aan aankomende studenten, maar er is ook bijscholing mogelijk voor mensen die reeds werkzaam zijn in de sector.

Voorafgaand aan het bezoek aan de president is een ronde tafel bijeenkomst met vertegenwoordigers uit de Surinaamse filmsector en vertegenwoordigers van het Filmfonds georganiseerd door de Nederlandse Ambassade.

Ook vond eerder in de week een presentatie plaats in het Tower Auditorium door de Nederlandse Film Commissioner aan de Surinaamse filmindustrie en vertegenwoordigers van de Surinaamse autoriteiten (Directoraat Cultuur) en het bedrijfsleven.

Op korte termijn zal in overleg met de sector een plan van aanpak worden opgesteld, dat zal worden overhandigd aan de president.

Het streven is om snel over te gaan tot het oprichten van de Suriname Film Office en dat deze in 2023 een feit is.