fbpx

‘s Werelds oudste dragqueen op 92-jarige leeftijd overleden

GFC NIEUWSREDACTIE- Darcelle XV, ‘s werelds oudste werkende dragqueen volgens het Guinness Book of World Records, is op 92-jarige leeftijd overleden.

De Darcelle XV Showplace, de draglocatie die ze bezat in Portland, Oregon, postte donderdag op Facebook om het nieuws van haar dood te delen.

“De familie van Darcelle XV samen met haar cast en crew zijn diepbedroefd om aan te kondigen dat onze geliefde Darcelle (Walter W. Cole, Sr.) op 92-jarige leeftijd is overleden aan natuurlijke oorzaken,” luidde het bericht.

“We vragen om privacy en geduld terwijl iedereen op zijn eigen manier en in zijn eigen tempo verwerkt en rouwt.”
Er zal een openbare herdenking plaatsvinden en de shows op de locatie zullen doorgaan “volgens de wensen van Darcelle”.

Darcelle XV was de artiestennaam van Walter W. Cole, die werd geboren op 16 november 1930 in Portland, waar hij opgroeide, volgens de website van de club. Hij diende in de Amerikaanse strijdkrachten en werd ontslagen na de Koreaanse oorlog in de jaren 1950, woonde met een vrouw en twee kinderen en werkte in een supermarkt.

OOK INTERESSANT
Directoraat Cultuur gaat zich inzetten voor behoud hindoe-dans 'londa ke naach'

In 1967 gebruikte Cole geld van het leger om de taverne te kopen die uiteindelijk de Darcelle XV Showplace zou worden.

Twee jaar later had Cole Darcelle XV ontwikkeld als een “alter ego” en kwam uit de kast als homo. Hij begon een relatie met Roxy Neuhardt, die hem hielp de Showplace te runnen als choreograaf, showregisseur en aanbevolen performer, naast het dienen als boekhouder, office manager en salarisadministrateur.

Ze werd gecertificeerd als de oudste dragqueen-artiest door het Guinness Book of World Records in 2016, toen ze 85 jaar oud was. Bovendien staat de Darcelle XV Showplace bekend om het hosten van de langstlopende dragshow aan de westkust.

De locatie werd in juni 2020 genomineerd voor de status van nationaal historisch register en werd de eerste LGBTQ + -vestiging in Oregon die in aanmerking kwam.

Het werd officieel toegevoegd aan het Nationaal Register van Historische Plaatsen in november 2020.

Foto: John Rudoff/Sipa USA via AP Images