fbpx

Russische straaljager botst met Amerikaanse drone boven Zwarte Zee

GFC NIEUWSREDACTIE- Een Russische straaljager is in botsing gekomen met een Amerikaanse drone, waardoor het onbemande Amerikaanse vliegtuig in de Zwarte Zee is neergestort, zegt het Amerikaanse leger.

Het zegt dat de drone op een routinemissie in het internationale luchtruim was toen twee Russische straaljagers hem probeerden te onderscheppen.

Het Amerikaanse Europese commando zei dat de crash dinsdag het gevolg was van een “onprofessionele daad van de Russen”.

Amerikaanse en geallieerde troepen zullen in het gebied blijven opereren. Over het incident uit Rusland wordt met geen woord gerept.

“Ons MQ-9-vliegtuig voerde routineoperaties uit in het internationale luchtruim toen het werd onderschept en geraakt door een Russisch vliegtuig, wat resulteerde in een crash en volledig verlies van de MQ-9”, aldus de Amerikaanse verklaring.

Meerdere keren voor de botsing dumpten de Su-27 straaljagers brandstof op de drone op een “roekeloze, milieuonvriendelijke en onprofessionele manier”.

OOK INTERESSANT
Xi naar Rusland, VS zegt nee tegen een door China geleid staakt-het-vuren in Oekraïne

MQ-9 Reaper drones zijn grote onbemande vliegtuigen met een spanwijdte van 20 m (66 ft) die zijn ontworpen voor bewaking op grote hoogte.

Shashank Joshi, defensieredacteur voor het tijdschrift The Economist, zei dat de Russen mogelijk probeerden de drone te intimideren terwijl het hun communicatie opslokte.

Woordvoerder John Kirby van het Witte Huis zei dat Russische onderscheppingen van Amerikaanse vliegtuigen niet ongewoon waren boven de Zwarte Zee, maar het was de eerste keer dat er een had geleid tot een crash.
De spanningen in de regio zijn toegenomen sinds de Russische annexatie van de Krim in 2014.

Sinds de grootschalige invasie van Oekraïne door Rusland hebben de VS en het VK de verkennings- en bewakingsvluchten opgevoerd, hoewel ze altijd in het internationale luchtruim opereren.