fbpx

Russische annexatie plaatst de wereld ‘twee of drie stappen’ van kernoorlog

GFC NIEUWSREDACTIE- De verklaring van president Vladimir Poetin over de annexatie van vier regio’s in Oost- en Zuid-Oekraïne markeert het begin van een nieuwe en zeer gevaarlijke fase in de zeven maanden oude oorlog.

Deze is een fase waarvan westerse functionarissen en analisten vrezen dat deze voor het eerst in 77 jaar zou kunnen escaleren tot het gebruik van kernwapens.

Poetin heeft eerder gedreigd zijn toevlucht te nemen tot kernwapens als de doelen van Rusland in Oekraïne worden gedwarsboomd.

De annexatie brengt het gebruik van een kernwapen een stap dichterbij door Poetin een mogelijke rechtvaardiging te geven op grond van het feit dat “de territoriale integriteit van ons land wordt bedreigd”, zoals hij het vorige week in zijn toespraak zei.

Hij hernieuwde de dreiging op vrijdag met een onheilspellende opmerking dat de Amerikaanse atoombombardementen op Hiroshima en Nagasaki een “precedent” hebben geschapen voor het gebruik van kernwapens, in navolging van verwijzingen die hij in het verleden heeft gemaakt naar de Amerikaanse invasie van Irak als een precedent voor de Russische invasie van Oekraïne.

BEKIJK OOK
Vijf mensen doodgeschoten in gay-nachtclub Colorado Springs

Amerikaanse en westerse functionarissen zeggen dat ze het nog steeds onwaarschijnlijk achten dat Poetin zijn dreigementen zal uitvoeren.

Hoogstwaarschijnlijk, zeggen ze, hoopt hij het Westen ervan te weerhouden steeds geavanceerdere militaire hulp aan Oekraïne te verlenen, terwijl de mobilisatie van nog eens 300.000 troepen Rusland in staat stelt zijn militaire tegenslagen op het slagveld terug te draaien of op zijn minst te stoppen.

Gisteren is de directeur van de kerncentrale van Zaporizja, in Oekraïne, aangehouden door Russische militairen. Ihor Murasjov werd aangehouden op weg van de kerncentrale naar de stad Enerhodar, zegt een functionaris van de centrale in een verklaring.

“Hij is uit de auto gehaald en geblinddoekt in een onbekende richting weggevoerd.” Over het lot van Murasjov is niets bekend, maar zijn verdwijning kan volgens de centrale gevaar opleveren.

De kerncentrale van Zaporizja, de grootste van Europa, is sinds begin maart in handen van Rusland.