Rusland beschouwt westerse F-16 straaljagers naar Oekraïne als ‘nucleaire’ dreiging

GFC NIEUWSREDACTIE- Rusland zal de westerse F-16 straaljagers die naar Oekraïne worden gestuurd als een “nucleaire” dreiging beschouwen vanwege hun vermogen om atoomwapens te dragen, zei minister van Buitenlandse Zaken Sergei Lavrov donderdag.

Moderne gevechtsvliegtuigen staan voorop in de eisen van Kyiv voor militaire hulp van zijn westerse bondgenoten in de strijd tegen de Russische offensieve.

Lavrov sprak over een Amerikaans plan om F-16’s naar Oekraïne te sturen, hoewel Washington nog geen toestemming heeft gegeven voor enig land om deze te leveren.

“Rusland kan de capaciteit van deze vliegtuigen om nucleaire wapens te vervoeren niet negeren. Geen enkele hoeveelheid geruststellingen zal hier helpen,” werd Lavrov geciteerd door het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken.

“In het verloop van de gevechtsoperaties gaan onze militairen niet uitzoeken of elk specifiek vliegtuig van dit type uitgerust is om nucleaire wapens te leveren of niet.

“We zullen het feit dat de Oekraïense strijdkrachten over dergelijke systemen beschikken beschouwen als een dreiging van het Westen in de nucleaire sfeer en we zullen reageren met ons nucleaire arsenaal.”

OOK INTERESSANT
Meer dan 120.000 aanvragen geregistreerd voor koopkrachtversterking

Nederland en Denemarken leiden een plan om Oekraïense piloten op te leiden in het gebruik van de Amerikaanse vliegtuigen als onderdeel van een coalitie van 11 landen.

Het programma zal in augustus in Denemarken beginnen nadat de Verenigde Staten de stap hebben goedgekeurd.