fbpx

Ruim 250 niet ontplofte projectielen vernietigd

GFC NIEUWSREDACTIE- Ruim 250 niet ontplofte projectielen zijn in samenwerking met Franse militairen vernietigd in het O.P. Savanne in Suriname.

Het gaat om projectielen die dateren uit de periode van de tweede wereldoorlog, de binnenlandse oorlog en granaten die jaren in het gebied zijn blijven liggen en voor enorme gevaar zorgden. Het gaat om een gezamenlijke operatie van Surinaamse en Franse militairen.

Minister Krishna Mathoera van Defensie, legerbevelhebber kolonel Werner Kioe A Sen, directeur Sherif Abdoelrahman en de Franse defensieattaché luitenant-kolonel Jean-Marc Moulin hebben een deel van de vernietiging op locatie mogen waarnemen.

De delegatie heeft zich persoonlijk georiënteerd en heeft zich laten informeren over hoe er te werk is gegaan, de risico’s en vervolgstappen die moeten worden genomen. “We zijn ontzettend dankbaar dat ook dit gebied nu veilig is gemaakt”, benadrukt Mathoera.

BEKIJK OOK
Santokhi bezoekt locatie plantenkassenproject Nickerie

Deze operatie is voor beide landen van enorm belang aangezien het terrein in de toekomst gebruikt zal worden voor gezamenlijke trainingen.

Tijdens de operatie zijn er op meerdere momenten niet ontplofte projectielen vernietigd. Hoewel dit gebied reeds veilig is gemaakt, bestaat de kans dat er nog soortgelijke projectielen liggen op naastliggende terreinen.

Aangezien het om militair gebied gaat wordt vanwege de veiligheid een beroep aan personen gedaan om dit gebied niet zonder toestemming te betreden.