fbpx

Ruim 10.000 flessen spijsolie in beslag genomen, EZ waarschuwt importeurs en winkeliers om niet te hamsteren

GFC NIEUWSREDACTIE- Momenteel heerst er vanwege de oorlog tussen Rusland en Oekraïne een schaarste aan zonnebloemolie vanwege het feit dat Oekraïne één van de grootste producenten is van zonnebloemolie.

De Economische Controle Dienst (ECD) van het Ministerie van Economische Zaken, Ondernemerschap en Technologische Innovatie (EZ) in Suriname heeft op 24 maart ruim 600 dozen zonnebloem spijsolie van het merk Prima in beslag genomen bij importeur H.J. de Vries aan de Indira Gandhiweg.

De 7200 flessen zonnebloem spijsolie waren in het magazijn opgeslagen en werden niet ten verkoop aangeboden aan de kleinhandel.

Bij Subisco International N.V. zijn er ook ruim 230 dozen soyaolie aangetroffen.

De ECD-medewerkers hebben ook controlewerkzaamheden uitgevoerd bij een winkel aan de Sir Winston Churchillweg in het district Para. Hier zijn er 110 dozen, ruim 1542 flessen zonnebloem spijsolie in beslag genomen.

Het gaat om de merken King’s Garden, Yonea, Kernel, Familiar, J Bian en Unoli. De dozen zijn in beslag genomen en worden verbeurd verklaard.

Verder zijn er ook controlewerkzaamheden uitgevoerd in het district Wanica. Bij supermarkt Hua Du is er onderzoek verricht inzake hamsteren. De ECD-medewerkers hebben op de winkelschappen geen spijsolie aangetroffen.

BEKIJK OOK  Ingewanden slachtoffer hingen eruit na bloederige kappartij

Bij nader onderzoek is er een kleine hoeveelheid zonnebloemolie aangetroffen in de bakkerij. De eigenaar heeft na opdracht van de onderzoek ambtenaar een deel hiervan op de winkelschappen geplaatst.

De winkelier is gewaarschuwd om niet te hamsteren, omdat dit verboden is. Dit is vastgelegd in het DECREET tegengaan van hamsteren (S.B. 1986 no. 57). De ECD is bevoegd om de gehamsterde goederen in beslag te nemen.

Hiervoor kan er een boete worden opgelegd en de economische activiteiten van de onderneming kunnen worden stopgezet. Verder kan de ondernemer ook het risico lopen om een gevangenisstraf (ten hoogste 4 jaar bij niet opzettelijk; ten hoogste 6 jaar bij opzettelijk) uit te zitten.

Het ministerie van EZ doet een dringend beroep op de ondernemers om niet te hamsteren en schaarste te creëren. Indien dat geschiedt zal het ministerie harder optreden.

Naast de grote partij zonnebloemolie zijn er ook smokkelsigaretten in beslag genomen bij Ashna supermarkt te Lelydorp. Het onderzoek in deze zaak wordt voortgezet.

Klachten of tips over hamsteren kunnen anoniem worden doorgegeven via +5978530915 of 1940 of e-mailen naar [email protected]