ROM organiseert Carbon Credit Training & Awareness Workshop

360094587 289639710252456 6920307682148001159 n

GFC NIEUWSREDACTIE- Op 17 en 18 juli organiseerde het ministerie van Ruimtelijke Ordening en Milieu (ROM) van Suriname in samenwerking met The Coalition for Rainforest Nations (CFRN) een Carbon Credit Training & Awareness Workshop.

In het kader van het lidmaatschap van Suriname bij de United Nations Framework Convention on Climate Change (UNFCCC) als het Parijs akkoord, spelen de bossen van Suriname een cruciale rol.

Suriname behoort tot de groep High Forest Low Deforestation (HFLD) landen in de wereld, die met behulp van hun bossen aanzienlijke hoeveelheden broeikasgassen uit de atmosfeer halen. 🌬⁣

Het Surinaams bos beslaat momenteel meer dan 15 miljoen hectare en heeft een rijke biodiversiteit. Voor elke ton aan broeikasgassen die wordt vastgelegd, kan Suriname koolstofkredieten genereren die verhandeld kunnen worden. Dit biedt een prachtige kans om ons Surinaams bos te beschermen en tegelijkertijd geld te verdienen.

Onze Carbon negatieve status, welke te danken is aan onze bossen, staat echter onder druk door de groeiende vraag naar natuurlijke hulpbronnen zoals goud, hout en de opkomende ontwikkelingen in de oliesector in het zeegebied. Om onze carbon negatieve status te behouden, moeten we duurzame ontwikkelingsmodellen toepassen.

OOK INTERESSANT
Distributie Moni karta Koopkrachtversterking Wanica

Opgebouwde carbon kredieten kunnen worden ingezet om de uitstoot van broeikasgassen te neutraliseren die mogelijk vrijkomen bij deze activiteiten. Kortom, we kunnen onze koolstofkredieten omzetten in geld of gebruiken om elders hoge uitstoot te compenseren.

Suriname heeft al de basis gelegd voor het verhandelen van koolstofkredieten. We hebben een REDD+ strategie, twee (2) Forest Reference (Emission) Levels (FREL/FRLs), een Safeguard Information System (SIS), een Biennial Transparency Report (BUR-1) en twee (2) REDD+ Technical Annexen ingediend bij UNFCCC.

Suriname is momenteel in het review proces met UNFCCC voor de BUR-1 en beide REDD+ TA rapporten, terwijl het SIS-document binnenkort wordt bijgewerkt met actuele informatie.

Deze tweedaagse workshop had als doel om ons begrip te vergroten en duidelijkheid te verschaffen over UNFCCC en het Parijs akkoord, de vereisten en mogelijkheden voor Suriname met betrekking tot onze opgebouwde carbon kredieten en om klimaatfinanciering aan te trekken. Zo kunnen we als Suriname beter voorbereid zijn om over te gaan tot het verhandelen van koolstofkredieten.

OOK INTERESSANT
Basis- en VOJ-scholen sluiten in oktober om 12:00 uur vanwege extreme hitte