In de afgelopen tien jaar heeft Suriname een schrijnende verslechtering gezien in de sociaaleconomische positie van zijn bevolking, met name onder vrouwen.
De financieel-economische situatie van het land heeft een verwoestende impact gehad, waarbij vrouwen nu geconfronteerd worden met een schrikbarende afname van hun koopkracht, waarbij velen 20 tot 30% armer zijn geworden.
Deze neerwaartse spiraal heeft niet alleen de werkloosheid verergerd, maar heeft ook de kansen op fatsoenlijke huisvesting, betaalbare gezondheidszorg, werk en een levensvatbaar inkomen verminderd.
Een bijzonder verontrustend aspect is de positie van vrouwen aan de onderkant van de samenleving, die praktisch aan hun lot worden overgelaten. Ze worden geconfronteerd met een gebrek aan kansen en mogelijkheden om hun talenten te ontwikkelen en bij te dragen aan de algehele ontwikkeling van het land.
Deze situatie heeft geleid tot een schrijnend hoog percentage tienerzwangerschappen in vergelijking met de rest van het Caribisch gebied, wat wijst op diepere maatschappelijke problemen.
De stijging van criminaliteit en geweld voegt nog een laag van zorgwekkendheid toe aan de alarmerende maatschappelijke situatie.
Terwijl de economische recessie voor iedereen voelbaar is, zijn het voornamelijk vrouwen en kinderen die het meest te lijden hebben. Kinderen worden soms gedwongen om school te verlaten om te werken of te bedelen, een verontrustend teken van de desperate omstandigheden waarin gezinnen zich bevinden.
Opvallend is het gebrek aan overheidsprogramma’s en financieringsmogelijkheden voor vrouwen in achtergestelde gebieden. Vrouwen die proberen een eigen onderneming te starten, worden geconfronteerd met moeizame toegang tot financiering en een gebrek aan begeleiding.
Het is de hoogste tijd dat de Surinaamse regering concrete beleidsmaatregelen ontwikkelt om mensen aan de onderkant van de sociaaleconomische ladder, met de nadruk op vrouwen, te ondersteunen.
Trainingsprogramma’s, toegang tot financiering en adequate begeleiding zijn cruciale stappen in de richting van het herstellen van de kansen en waardigheid van degenen die het meest getroffen zijn door deze crisis.
Het negeren van deze problemen zal niet alleen de individuen aan de onderkant treffen, maar zal uiteindelijk de hele samenleving beïnvloeden.
Sheila Mijnals
UMA Legal Aid & Marketing
DISCLAIMER: Publicatie van opiniestukken houdt niet in dat GFC het eens is met de inhoud
Jennifer Atmo is de hoofdredacteur bij GFC Nieuws. Ze beschrijft zichzelf als een echte Surinamekenner en heeft een passie voor lifestyle en entertainment-onderwerpen. Buiten haar rol in de media is Atmo tevens de voorzitster van KIVC, een organisatie die zich inzet voor maatschappelijke zaken.
Voor contact: jennifer@gfcnieuws.com