Langeafstandsvluchten kunnen vermoeiend zijn, maar wat veel Surinaamse mensen zich niet realiseren is dat te lang stilzitten tijdens zo’n vlucht zelfs risico’s met zich meebrengt.
Uit gesprekken die GFC Nieuws Lifestyle met reizigers die regelmatig tussen Nederland en Suriname vliegen voerde blijkt dat vooral oudere passagiers vaak niet weten dat het belangrijk is om tijdens de vlucht af en toe te bewegen.
Sommigen blijven urenlang zitten zonder op te staan of de benen te strekken, terwijl dat juist noodzakelijk is voor de gezondheid.
Volgens anekdotische gegevens die GFC verzamelde hebben meerdere reizigers last gehad van gezwollen benen of een zwaar gevoel in de kuiten na aankomst.
In extreme gevallen kan langdurig stilzitten zelfs leiden tot trombose: bloedstolsels die ontstaan door een slechte doorbloeding, vooral in de benen.
De gerenommeerde Amerikaanse Centers for Disease Control and Prevention (CDC) waarschuwt dat dit risico vooral geldt voor ouderen, zeker als zij al te maken hebben met hart- of vaatziekten.
Het goede nieuws is dat kleine bewegingen al veel verschil maken. De CDC en andere gezondheidsexperts adviseren om tijdens lange vluchten minimaal elke twee uur even op te staan en wat te lopen door het gangpad.
Voor wie liever op de stoel blijft zitten, zijn eenvoudige oefeningen aanbevolen: trek de knieën licht op, draai rondjes met de enkels en beweeg de voeten op en neer.
Daarnaast is het verstandig om voldoende water te drinken en cafeïne of alcohol te vermijden. Deze eenvoudige gewoontes maken een groot verschil in het veilig en comfortabel overbruggen van lange reizen.

Jennifer Atmo is hoofdredacteur bij GFC Nieuws en een echte Surinamekenner. Ze schrijft graag over lifestyle en entertainment en is daarnaast voorzitster van KIVC, een organisatie die zich inzet voor maatschappelijke thema’s.
Voor contact: jennifer@gfcnieuws.com of direct via WhatsApp.