fbpx

Regering wil met betere communicatie Suriname tot ontwikkeling brengen

GFC NIEUWSREDACTIE- “De regering gaat voor een betere communicatie om Suriname tot ontwikkeling te brengen”.

Dit zei de Surinaamse president Chandrikapersad Santokhi deze week tijdens de officiële kick-off van de 3e fase van het Telesur glasvezelproject te Moengo in het district Marowijne. Deze ontwikkeling zal voor meer mogelijkheden moeten zorgen in Moengo zowel nationaal als internationaal.

Het Fiber To The Home (FTTH) Fase 3 project omvat het vervangen van alle hangkoperkabels door hangglasvezel kabels in de districten Nickerie, Marowijne, Commewijne, Para, Saramacca, Wanica, Brokopondo, Coronie en Paramaribo.

Telesur heeft in 2016 reeds geïdentificeerd dat de bestaande infrastructuur niet meer toereikend was. Daarom is er besloten om deze te vervangen en zodoende aan de steeds toenemende vraag naar hogere bandbreedte, te kunnen voldoen.

Santokhi gaf aan dat dit project landelijk uitgevoerd zal worden zodat men efficiënter kan omgaan met internet en de voordelen daarvan. Afgelopen vrijdag is het startsein van de FTTH fase 3 in Nickerie gegeven. Het is de bedoeling dat de hele kustvlakte deze transformatie doormaakt.

BEKIJK OOK
Korps Politie Suriname betreurt opstootje tussen betogers en agenten

Ook voor het binnenland zullen de voordelen groter en ruimer moeten zijn, vooral als het gaat om digitaal onderwijs. Daar zullen andere technologieën gebruikt worden vanwege het landschap. Telesur is al in het binnenland bezig met het upgraden en uitbreiden van het netwerk naar LTE. Wanneer dit project afgerond wordt, zal er geen sprake meer zijn van koperverbindingen.

Het staatshoofd benadrukt dat bedrijven hun klanten beter van dienst kunnen zijn met een verbeterde internetverbinding, ook vanwege de vergemakkelijkte online betalingen. “Verder is deze transformatie belangrijk voor studenten, die makkelijker informatie kunnen vinden, om hun opdrachten goed uit te voeren, en natuurlijk voor degenen, die online studies doen”, aldus president Santokhi.