fbpx

Regering gestart met uitkeren additionele koopkrachtversterking

GFC NIEUWSREDACTIE- De regering in Suriname gaat van start met het uitkeren van een additionele koopkrachtversterking, te weten het Social Beneficiary Program of Sociaal Programma.

Dit betreft de transitie van object naar subjectsubsidie waarbij kwetsbare huishoudens digitaal een koopkrachtversterking zullen ontvangen van SRD 1.800.

Het project is gelanceerd door president Chandrikapersad Santokhi op 31 januari op het parkeerterrein van het ministerie van Sociale Zaken en Volkshuisvesting.

Het is een mijlpaal en de eerste stap richting volledig giralisering van de sociale voorzieningen. “Als onderdeel van dit programma, is het transformatieproces, van betalingen van “kas naar giraal” ingezet”, zegt Santokhi. Hij is van mening dat met minder contant geld de koers niet negatief beïnvloed wordt.

De koopkrachtversterking van SRD 1.800 is apart van de reguliere uitkeringen die de zwakke huishoudens al ontvangen. De overstap van object- naar subjectsubsidie maakt het mogelijk de subsidie te bieden aan de meest kwetsbare groepen. Er wordt van het MoniKarta systeem van de Surinaamse Postspaarbank (SPSB) gebruik gemaakt zodat de betalingen giraal worden gedaan.

OOK INTERESSANT
Bee: Binnen één week wijziging kiesstelsel in openbare vergadering behandelen haast onmogelijk

Het is de bedoeling dat men in de toekomst efficiënt en effectief de gelden ontvangt waarop men recht heeft. De mensen hoeven niet meer te wachten om de middelen elk kwartaal te ontvangen vooral in personen van vergelegen gebieden.

Het digitaal systeem zorgt ook ervoor dat er kan worden afgebakend als de kaart wordt gebruikt voor verspilling en gokspel. Het vormt onderdeel van opvoeden en het begeleiden van een gezin, om te kunnen kiezen wat primair is en wat secundair is.

Het is de bedoeling tijdelijk gebruik te maken van het MoniKarta systeem van de SPSB waarna zal worden overgestapt naar een eigen systeem voor het overmaken van de middelen.