Ramadhin: “Professoren Lai A Fat en Vrede grote ankers gezondheidszorg”

GFC NIEUWSREDACTIE- De medische professoren dermatoloog Rudie Lai A Fat en patholoog-anotoom Albert Vrede waren guru’s in de gezondheidszorg.

Vorige week hebben deze twee Surinamers het tijdelijke met het eeuwige verwisseld. Beide hebben zij ruim 40 jaar hun krachten aan het Academische Ziekenhuis Paramaribo (AZP) gegeven. Minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid zegt dat twee guru’s in de gezondheidszorg zijn heengegaan.

Minister Ramadhin wenste zowel de nabestaanden als de Surinaamse samenleving veel sterkte toe met het verlies van deze “twee iconen in de gezondheidszorg”. Hij typeerde Lai A Fat en Vrede als twee grote ankers in de Surinaamse gezondheidszorg. Zij hebben binnen drie dagen het tijdelijke met het eeuwige verwisseld.

“Het is een aderlating voor ons. Het zijn mensen die wereldwijd erkend zijn als toppers in health care. Wij als regering en ministerie van Volksgezondheid moeten in deze moeilijke periode van crisis ook deze slagen incasseren. Wij zeggen hun dank voor alle inzet die zij hebben geleverd gedurende hun actieve jaren”, sprak de bewindsman verder.

Het lag aanvankelijk in de bedoeling om aanstaande vandaag, maandag 22 februari, de kick-off te geven voor de vaccinatiecampagne. Echter, vanwege de uitvaart van de op 18 februari overleden patholoog-anatoom Vrede is in overleg met het AZP besloten de kick-off met een dag te verschuiven. Het AZP is namelijk betrokken bij zowel de organisatie van de kick-off als de uitvaart van maandag.

De eerste AstraZeneca-vaccins zullen dus dinsdag in het auditorium van het AZP toegediend worden aan een geselecteerde groep frontliniewerkers. Na deze kick-off zal het vaccinatieplan zoals opgezet worden uitgevoerd.