De verklaring van het Kabinet van de President over het wegnemen van apparatuur uit het kantoor van de First Lady, naar aanleiding van beelden die viraal gingen op sociale media, is door delen van de samenleving met scherpe kritiek en spot ontvangen.
Vooral het tijdstip van de actie, kort na middernacht, roept ernstige vragen op bij burgers en waarnemers.
In de virale video is te zien hoe apparatuur uit het gebouw van het Instituut van de First Lady (IFL) wordt verwijderd.
Reporter Jerrel Harderwijk, die het incident op camera vastlegde, werd daarbij naar eigen zeggen belemmerd door een veiligheidsfunctionaris die zichtbaar zenuwachtig handelde en weigerde vragen te beantwoorden.
Kritische burgers uitten hun wantrouwen openlijk: “Een inventaris doe je toch ter plekke? Waarom ’s nachts en niet overdag tijdens werktijd?”
“Dit lijkt op een poging om spullen heimelijk weg te voeren. En wat als ze naar Guyana zouden worden gebracht onder het mom van een inbraak?”
“Wie waren allemaal in het gebouw? Waar was het personeel? Wat hebben de beveiligers met inventarisatie te maken?”
Een andere burger schreef: “Die verklaring mogen ze in hun grote patta stoppen, het is te doorzichtig.”
Ook klonk er waardering voor de journalistiek: “Nice job DTV en in het bijzonder Jerrel. Volgende keer ook kentekenplaten filmen en achterhalen of het Surinaamse of buitenlandse voertuigen zijn.”
In reactie op de ophef bracht het Kabinet van de President een officiële verklaring uit waarin wordt gesteld dat de actie onderdeel is van een ordelijke en transparante machtsoverdracht.
Volgens het Kabinet zijn er reeds geruime tijd inventarisaties gaande op verschillende afdelingen. Goederen van het IFL zouden zijn overgedragen aan de Communicatie-afdeling van het Kabinet via een proces-verbaal, ter centrale registratie en beheer. De transitiecommissie zou toezien op deze overdracht in samenwerking met het team van de nieuwe regering.
Het Kabinet stelt verder: “Het is betreurenswaardig dat op basis van onvolledige informatie een verkeerd beeld is ontstaan in de samenleving. Transparantie en zorgvuldigheid blijven vooropstaan.”
Politie ter plekke, roep om grondig onderzoek
Ondertussen is bevestigd dat de politie inmiddels ter plaatse is geweest. Burgers roepen op tot een grondig en onafhankelijk onderzoek naar de omstandigheden van de verplaatsing, de betrokken personen en het exacte verloop van de nachtelijke actie.

Sheryl maakt deel uit van het freelance redactieteam van GFC Nieuws.
Contact: info@gfcnieuws.com of WhatsApp.