fbpx

LIVE UPDATES: Protestmanifestatie in Paramaribo loopt volledig uit de hand

GFC NIEUWSREDACTIE- BEKIJK LIVE UPDATES ONDERIN De protestmanifestatie die vandaag werd gehouden nabij het gebouw van de Nationale Assemblee (DNA)in Paramaribo is volledig uit de hand gelopen.

Woedende protesteerders drongen het parlementsgebouw binnen. Er zijn vernielingen aangericht, onder meer veel ruiten en bloempotten zijn gesneuveld.

De politie heeft waarschuwingsschoten gelost en traangas ingezet. Er waren veel mensen op de been die protesteerden tegen het beleid van de regering Santokhi- Brunswijk.

LIVE UPDATES

19.00 uur: Het Korps Politie Suriname maakt bekend dat in verband met de huidige situatie het Centrum van Paramaribo, de gehele binnenstad, tot en met 06.00 uur op zaterdag 18 februari tot nader order zal worden afgesloten.

Aan de samenleving wordt gevraagd met het vorenstaande rekening te willen houden en zich gedurende het afgesloten tijdstip niet op straat te begeven. Blijft u zoveel als mogelijk thuis, meldt het KPS.

18.09 uur: De regering zal er niet voor schromen om internationale hulp in te roepen, indien de situatie dreigt te escaleren.

18.07 uur: De Caricom en internationale missies in Suriname zijn door de regering geïnformeerd over de ontstane situatie.

17.51 uur: De president roept het volk op om zoveel mogelijk thuis te blijven.

17.50 uur: De regering komt zaterdag wederom bijeen met het parlement. Indien er nog meer maatregelen nodig zijn om de veiligheid en rust te garanderen zullen die maatregelen getroffen worden, zegt de president.

17.48 uur: Alle bedrijven en markten moeten zaterdag gesloten blijven.

17.46 uur: President Santokhi heeft tijdens een live-opname de samenleving opgeroepen om de rust te behouden en niet mee te werken aan de vernietiging van het land.

17.35 uur: De noodtoestand wordt nog niet uitgeroepen. Alle politie- en legereenheden zijn wel in verhoogde staat van paraatheid.

17.30 uur: De politie heeft een aantal plunderaars gearresteerd.
protest plunderaars | GFC

17.00 uur: De regering houdt om 17.20 uur een persconferentie.

16.40 uur: De regering is uitgekomen met een verklaring. Zij zal onder geen beding tolereren dat de rechtsstaat en democratische instituten worden aangetast door handelingen van individuen, dan wel in georganiseerd verband. Verantwoordelijken zullen worden opgepakt door de politie voor verhoor.

16.30 uur: Volgens diverse bronnen zal de noodtoestand worden uitgeroepen en moet de samenleving zich vandaag nog voorbereiden op een total lockdown.

16.29 uur: De regeringstop en diverse veiligheidsinstanties zijn momenteel in vergadering bijeen.

16.23 uur: Diverse avondopleidingsinstituten melden dat hun faciliteiten vandaag en zaterdag gesloten zijn.

16.17 uur: De Surinaamse Volleybal Bond heeft op advies van de veiligheidsautoriteiten besloten om alle wedstrijden van vandaag en zaterdag af te lassen, vanwege de ontstane situatie.

16.13 uur: Op social media meldt iemand dat een groep betogers overweegt om naar de residentie van de president te gaan te Lelydorp. Uit voorzorg hebben alle winkels en bedrijven hun deuren gesloten.
protest bedrijven | GFC

15.58 uur: Een persoon is met een schotverwonding in het been binnengebracht bij Spoed Eisende Hulp (SEH). Verschillende demonstranten hebben zich daarnaast met verwondingen gemeld bij SEH.

15.46: In een persbericht meldt de Centrale Bank van Suriname dat de beveiliging bij de bank is opgevoerd.

15.30 uur: Bussen en terreinwagens met militairen rijden door de binnenstad van Paramaribo. Er wordt alles gedaan om de orde te handhaven.

15.20 uur: Vanavond zijn er geen trekkingen van de Canadian Bank Note Suriname. Dit vanwege het gevaar en vernielingen die zijn aangebracht aan hun hoofdkantoor. Uit veiligheidsoverwegingen zijn de trekkingen tot nader order uitgesteld.

15.13 uur: : Demonstranten hebben geprobeerd het hoofdkantoor van het telecommunicatiebedrijf Digicel aan de Henck Arronstraat in brand te steken. De brandweer heeft de brand intussen onder controle en is de schade beperkt gebleven.

14.45 uur: Minister Kenneth Amoksi van Justitie en Politie veroordeelt de handelingen van de betogers. Hij overweegt de protesten officieel te verbieden.

14.30 uur: President van Suriname Chandrikapersad Santokhi zou op de meest korte termijn van zich moeten laten horen.

BEKIJK OOK
Interne markt en SSB verzorgen EU-labeling training

“Het is nu al over half drie in de middag, het land is in rep en roer en het staatshoofd is in geen velden of wegen te bekennen”, zegt de topman van politieke partij de Nieuwe Leeuw(DNL) aan GFC.

Ook andere politici laten aan GFC weten dat zij zich afvragen wanneer de president met een verklaring komt.

14.12 uur: In een bericht op social media vraagt de overheidscommunicatiedienst burgers om onder alle omstandigheden kalm te blijven en zoveel mogelijk de binnenstad te vermijden.

14.14 uur: Er is ook brand gesticht in het Hoekhuis waar er sprake was van een uitslaande brand. De brandweer heeft het vuur intussen geblust. Ook bij de Congreshal is er sprake van vernielingen.
protest gebouw in brand | GFC

14.06 uur: verschillende ondernemingen in de binnenstad zijn geplunderd. Ook pinautomaten en een politiebureau moesten het ontgelden.

protest pinautomaten vernield | GFC

protest politiebureau | GFC

14.05 uur: Het Onafhankelijkheidsplein is minder druk. De rust op deze locatie lijkt wedergekeerd. De meeste betogers zijn naar andere delen van de binnenstad vertrokken.

13.58 uur: Verschillende supermarkten hebben uit veiligheidsoverwegingen besloten hun deuren te sluiten. Er bestaat angst voor plunderingen.

13.57 uur: Naar verluidt is er ook schade aangericht aan het gebouw van de Centrale Bank van Suriname en de Congreshal.

13.49 uur: De brandweer is gearriveerd, er woedt een brandje nabij het DNA – gebouw. Ook een auto van een journalist is in brand gestoken.
protest auto in brand | GFC

13.45 uur: Een paar overgebleven actievoerders bekogelen het parlementsgebouw met stenen en flessen.
protest dna gebouw | GFC

13.40 uur: De meeste actievoerders zijn naar een andere locatie vertrokken.

13.31 uur : Er worden gericht schoten gelost op de vrachtwagen die door de barricade probeerde te rijden. De banden zijn lek geschoten.
protest banden beschoten | GFC

13.21 uur: De truck probeert door de barricade te rijden, er worden waarschuwingsschoten gelost door de ordetroepen.

13.13 uur: Een DAF-truck van de actievoerders die staat voor de barricade die is geplaatst op straat wil verder rijden richting het kabinet van de president.

13.03 uur: De woedende menigte scheldt de politie en militairen voor alles wat vies en vuil is uit. Veel personen zijn van mening dat ze geen bescherming moeten bieden aan de machthebbers. Een politieman is bekogeld en werd ondersteund door omstanders.
protest politie gewond | GFC

13.02 uur: Ook de militaire politie (MP) is aanwezig en geeft ondersteuning aan de politie.

13.01 uur: Een benzinestation aan de Maagdenstraat is bekogeld, er is schade aangericht en geplunderd.

13.00 uur: Er zijn meer politie- eenheden gearriveerd op het Onafhankelijkheidsplein.
protest politie | GFC

12.57 uur: Naar verluidt is er een persoon opgepakt door de politie en meegenomen. Dit is nog niet bevestigd door het KPS.

12.50 uur: Een geldautomaat van de DSB bank nabij het DNA-gebouw is vernield.

12.48 uur: Een deel van de menigte probeert zich te verplaatsen naar het kabinet van de president. De politie heeft de weg echter geblokkeerd.

12.45 uur: De politie zet traangas in op straat om de resterende mensen te verjagen. Er zijn ook schoten gelost.
protest politie lost schoten | GFC

protest politie schiet op menigte | GFC

12.40 uur: Er is geprobeerd het DNA- gebouw in brand te steken.

12.37 uur: Een groot deel van de massa is intussen vertrokken naar een andere locatie. Er zijn significant minder mensen voor het parlementsgebouw.

12.30 uur: De politie die zich aan de buitenzijde van het parlement had gepositioneerd, heeft zich grotendeels teruggetrokken en is binnen het gebouw.

12.28 uur: Een helikopter vliegt boven het parlementsgebouw.

12.27 uur: de rust is nog niet teruggekeerd, het parlementsgebouw en politie- eenheden wordt met stenen en bierflessen bekogeld door enkele protesteerders.

12.00 uur: De cameraman van Key News heeft slagen moeten incasseren. Zijn mobiel is afgepakt. De media werd ook bedreigd en mocht niet filmen. NDP-assembleelid Ebu Jones werd aangevallen door de politie.