Primeur: 2000 jaar oude zwangere Egyptische mummie ontdekt

GFC NIEUWSREDACTIE- In het Nationaal Museum van de Poolse hoofdstad Warschau hebben wetenschappers een verrassende ontdekking gedaan.

Een 2.000 jaar oude Egyptische mummie, waarvan altijd was gedacht dat het een priester uit de eerste eeuw was, blijkt een zwangere vrouw. Het is een primeur: nooit eerder is een zwangere mummie ontdekt, schrijft Ancient Origins.

Bij nader onderzoek ondekten de wetenschappers een complete foetus in de buik van de mummie. Ze gaan ervan uit dat zij een vrouw tussen 20 en 30 jaar was, afkomstig uit de aristocratie van de stad Thebe (Luxor). Ze was 26 tot 30 weken zwanger op het moment van haar dood, vermoedelijk in de eerste eeuw voor onze tijdsrekening.

De mummie werd niet opengemaakt, maar op de beelden is te zien dat ze schouderlang krullend haar had. In de buikholte ontdekten de wetenschappers vier bundels, vermoedelijk apart ingepakte en gebalsemde organen.

De foetus werd echter niet weggenomen tijdens de mummificatie, maar zat nog altijd in de baarmoeder. Waarom dat zo is, is voor de onderzoekers niet duidelijk.

Foto: Warsaw Mummy Project

Overige berichten