Prijzen in Suriname van sommige levensmiddelen met 25 procent verhoogd

GFC NIEUWSREDACTIE- Verschillende supermarkten in Suriname hebben de prijzen van sommige levensmiddelen de afgelopen maanden heel subtiel en stapsgewijs ruim 25 procent hoger gesteld.

Het gaat onder meer om blikjeswaren, diepvriesgroenten, supplementen, eieren, cosmetische producten zoals scheergel, haarverf en dergelijken.

De reden van de forse prijsverhogingen van bepaalde producten is onduidelijk.

Dat laat het Kritische Surinaamse VrouwenCollectief (KSVC)in een verklaring aan GFC Nieuws weten.

BEKIJK OOK MEER GFC NIEUWS: Prijzen in Suriname zullen nooit omlaag gaan, het zal een droom blijven

“Heel subtiel zijn er de afgelopen maanden prijsverhogingen doorgevoerd. Vooral die van sommige iets luxere items zoals zalm in blik, de betere kwaliteitssoorten cosmetica en diepvriesgroenten. Diverse merken zijn zelfs meer dan 25 procent in prijs opgedreven”, schrijft het KSVC.

Het VrouwenCollectief is van oordeel dat er sprake is van kartelvorming, er is geen concurrentiestrijd.

“De Surinaamse importeurs en winkeliers hebben lak aan de gemeenschap en berekenen al hun additionele kosten door in de verkoopprijzen”.

“Uit ons onderzoek blijkt dat ze weigeren zelf in te leveren, integendeel lijkt het erop dat zij steeds meer woekerwinsten maken. Het gevolg is dat de klanten de prijs betalen en de dupe zijn geworden”, aldus het VrouwenCollectief.

Het KSVC benadrukt dat niet uit het oog moet worden verloren dat zowel de hoge wisselkoersen voor de Amerikaanse dollar en de Euro, in combinatie met de veel te hoge winsten van ondernemers, hebben bijgedragen aan de momenteel haast onbetaalbare prijzen in de supermarkten.

Overige berichten