fbpx

President Santokhi wil situatie Brokopondo in de toekomst voorkomen

GFC NIEUWSREDACTIE- Meer voorlichting en vooral betere communicatie moet tot stand worden gebracht bij de samenleving in de kwestie wateroverlast in het Brokopondogebied.

Dit zei Surinaamse president, Chandrikapersad Santokhi, na een oriëntatiebezoek aan de door wateroverlast getroffen dorpen in het achterland. Het staatshoofd roept de gemeenschap op om vertrouwen te blijven stellen in de deskundigen.

Het staatshoofd zegt dat het overstromingsvraagstuk niet alleen een probleem van Suriname is. Het wereldwijde global warming-probleem houdt de wereldbevolking bezig. Santokhi stelt dat er bijna in alle landen veranderende weersomstandigheden geconstateerd worden.

De eerste burger meent dat de natuur machtig is en wij als mensen moeten adapteren in alles wat wij doen. Er moeten maatregelen getroffen worden om de wateroverlastsituatie te overwinnen en te voorkomen dat mensen weer de dupe worden van dezelfde situatie in de toekomst.

Hoofdkapitein van Klaaskreek, Michel Walden, stelt dat God zal bepalen hoe het verder afloopt met de waterstanden in het van Blommensteinmeer. “Als iemand het nummer van die man daar boven heeft, laten zij hem een sms of app sturen. We hebben te horen gekregen dat het water tot en met augustus zal komen of stijgen. Ik heb nog geen stem van de Heer daarboven gehoord dat het niet zal gebeuren, dus laten wij dit probleem samen aanpakken.”

De gezagsdrager stelt dat Suriname moet bidden dat de natuur alles in goede banen leidt. Hij zegt dat los van de oplossingen die de overheid zal brengen, de situatie geenszins onderschat moet worden. Walden merkt op dat de beleidsmakers niet alleen in noodsituaties het volk moeten kennen en een eenheid moeten vormen. Niet die dam maakt dat heel Suriname wateroverlast ervaart. Het is de regen die ervoor zorgt dat het water niet te houden is, laat de traditionele gezagsdrager doorschemeren.

Districtscommissaris Ludwig Mendelzoon vertelt dat er nog geen evacuaties in alle overstroomde gebieden hebben plaatsgevonden. De burgervader zegt dat hij dagelijks in overleg is met het Nationaal Coördinatie Centrum voor Rampenbeheersing. Hij verwijst de geruchten over zijn nalatenschap bij de lokale bewoners over watervoorziening naar het rijk der fabelen. Ook stelt de burgervader dat hij heel vaak in contact is met de dorpsbewoners.