President Chandrikapersad Santokhi heeft verklaard dat hij geen buitensporige staatsschuld achterlaat aan zijn opvolger, president-elect Jennifer Geerlings-Simons.
Zijn reactie komt naar aanleiding van recente berichtgeving van het Bureau voor de Staatsschuld, waarin werd gesuggereerd dat Suriname kampt met een hoge staatsschuld bij de regeringswisseling.
Volgens Santokhi zijn hierover duidelijke afspraken gemaakt. “De president-elect krijgt van het ministerie van Financiën & Planning volledige inzage in de juiste cijfers,” aldus de president.
Santokhi had op 7 juli een vervolggesprek met Simons. De ontmoeting, die plaatsvond op het Kabinet van de President, stond in het teken van een soepele en verantwoorde overdracht van de regeermacht.
President-elect Simons heeft vandaag overleg met minister Stanley Ragoebarsingh van Financiën & Planning om zich persoonlijk te laten informeren over de financiële stand van zaken.
In 2024 steeg de schuldquote, de staatsschuld als percentage van het BBP, naar 96,7%. Dit kwam voornamelijk door een toename van de buitenlandse schuld, mede beïnvloed door wisselkoersschommelingen.
In 2024 werd de staatsschuld geschat op ongeveer 3,32 miljard Amerikaanse dollars, meldt Statista.com. Een deel van de toename van de schuld komt door leningen van het IMF, Saudi fonds, IDB en de Wereldbank.
Echter, er is ook sprake van een daling van de buitenlandse staatsschuld, met een afname van SRD 6,5 miljard in de afgelopen drie maanden.
Voor 2025 is er een begroting vastgesteld met een tekort van 1,7% van het BBP, dat voor 2025 op ongeveer SRD 188 miljard wordt geschat.
De schuldquote is in 2024 gestegen, en de wet op de Staatsschuld staat toe dat de schuld maximaal 60% van het BBP bedraagt.
De buitenlandse schuld overschrijdt de limiet van 35% van het BBP, wat aangeeft dat de overheid in overtreding is van haar eigen regels.

Sheryl D. Gallant maakt deel uit van het freelance redactieteam van GFC Nieuws.
Contact: info@gfcnieuws.com of WhatsApp.