fbpx

President ontvangt gouverneur en handelsdelegatie uit Braziliaanse staat Roraima

GFC NIEUWSREDACTIE- Een delegatie geleid door gouverneur Antonio Denarium van de Staat Roraima, Brazilië, vergezeld door private investeerders heeft zaterdag een formeel bezoek gebracht aan de president Chandrikapersad Santokhi van Suriname.

Partijen voerden overleg teneinde de bilaterale relatie op het gebied van handel en productie te versterken. Dit bezoek volgt op het bezoek van minister Parmanand Sewdien en een delegatie bestaande uit leden van de private sector eerder dit jaar aan Roraima.

Roraima ligt in het noorden van Brazilië en heeft zich de afgelopen 8 jaar enorm geprofileerd op het gebied van landbouw en veeteelt.

Gezien de strategische geografische ligging en deskundigheid op het gebied van essentiële grondstoffen voor voeding is Roraima een uitstekende potentiële partner voor Suriname op het gebied van bilaterale handel en productie, en kan Suriname tevens dienen als poort naar de Caricom en EU.

Tijdens dit bezoek is uitvoerig gesproken over de al lopende handel tussen Roraima en Suriname, waarbij sojameel en -olie alsook fruitpulp naar Suriname worden geëxporteerd.

Vanwege de doelstellingen van Caricom om de kosten voor voedselimport voor 2025 met 25% te verlagen, zullen Suriname en Guyana met Brazilië als strategische partner een prominente rol moeten vervullen teneinde dit te bereiken. Daarnaast is met de huidige wereldcrisis en oorlogen bewezen dat regionale partnerschappen noodzakelijk zijn.

BEKIJK OOK
Surinam Airways sluit fysieke verkoopkantoren te Curaçao en Guyana stelt GSA’s aan voor verkoopgebieden Regionale destinaties

Er zijn tussen de private sector, minister Sewdien en gouverneur Denarium concrete afspraken gemaakt voor wat betreft: 1. Technische praktijktrainingen, waarbij Suriname de mogelijkheid is geboden 10 agrariërs naar Roraima te sturen om getraind te worden in industriële cultivatie van diverse agrogrondstoffen. 2. het verder uitzetten van land-, lucht- en zeeroutes voor personen- en goederenverkeer. 3. Proactief te werkenmet lokale private stakeholders en in ppp-verband versneld te assisteren bij essentiële landbouwprojecten.

Met betrekking tot energie is er gesproken over investeringen in zowel gas als waterkracht, waarbij Roraima investeerders heeft die dit in Suriname willen ontwikkelen, voor de lokale markt teneinde de industrieën op gang te krijgen maar vooral dat Suriname energie kan exporteren naar de zuiderburen.

Roraima biedt aan Suriname de potentie om als (agro en energie) hub naar de Caricom te dienen. De investeerders alsook de omstandigheden hiervoor zijn aanwezig. De formele zaken moeten nu worden vastgelegd en kan er een aanvang worden gemaakt met het proces.